程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
好似唔係好嚴謹喎 你有開倉signal但又冇講點決定平倉
其實呢個backtest只係想帶出,好多技術指標,如果單用黎做買賣決定係會好危險,
所以唔使斟酌點樣修改佢或點樣做會效果好啲,
再講,唔同既情況,我用電腦已經暴力模擬哂

基本上,得出結論,技術指標最多只可以做condition, 而唔可以直接做買賣,

不過,今次只係第一集,黎緊會繼續有唔同topic講多啲程式交易
that's not true
如果同樣ge情況用你ge江恩理論加埋machine learning會有效好多

本身day chart RSI用enter/exit真係好無用 成日未到30/70就調頭 超買可以再超買 超賣可以再超賣
我只係想講 一個trade 係由決定方向到開倉再到平倉先叫完成
講咗我係覺得你未夠嚴謹姐 而唔係想反駁rsi有冇用
Lm
我引用錯左留言
只依靠傳統指標當然無用 但如果加入濾網 adjusted profit facto 可以大於2.0
可唔可以請教下樓主
1,你會唔會參考前一日/前幾日既價格?夜期會唔會睇?
2,樓主目前有幾多套strategy 同時run 緊?
如果有興趣
但係咩都唔識,係咪搵啲班學下會易過自學
1: 會,唔只參考前一日,前360日都有,夜期會睇
2: 呢個難答,因為係由一套分裂出黎
想學策略定電腦先,
其實2者都係睇書就得
策略係指咩?
我想學用電腦寫程式trade
始終有d人性既恐懼係克服唔到, 同埋我又特別怕死
可能睇岩邊, 睇中轉角位, 我trade 1分鐘就走
同埋我本身資質都幾差下,
我驚唔係我咁易明
睇書既話, 睇咩書?
策略嘅意思即係你本身做交易嘅邏輯,
點解我咁問,其實係見過好多人本身自己冇一套可以賺錢嘅邏輯,誤以為學識程式後就可以將唔賺錢嘅邏輯變成賺錢嘅邏輯,其實大錯特錯

程式交易只係將你本身可以賺錢嘅邏輯發揚光大

關於程式交易嘅書係我個Channel入邊有講,你可以爬返
我平時交易都不嬲唔跟邏輯架喔
睇電腦就燭+SMA
睇手機就燭+BB
未訓醒就睇盤買
呢個已經係邏輯
咁即係我都做得岩呀?

平時我都唔跟自己SET既止蝕位走
通常唔止蝕
當日心情唔好就先會止蝕
咁我建議你人手trade多d先
因為我見自己就算買岩左,
但都一定早走
後面有200點水位都食唔到
有時捉到轉角位, 後面又成千點食唔到
當然, 我都明, 無可能話次次食到盡
但都無理由1千點, 我先食得十幾, 幾十點咁ON9姐
新手留名學野 有少少cs底 想問應該睇左你介紹關於程式交易既書先 定睇d investing knowledge 有關既書先? 例如技術分析之類?
邊度可以搵返樓主介紹嘅程式交易既書?
CHANNEL入面有, 其實入面乜都有,
之前整左個PDF講接駁IB MC, 我自己覺得係幾有用, 因為好多人都係KICK係呢個位, 都係CHANNEL入面
都係個句, 好睇你本身有冇一套已經賺緊錢既交易方法,
如果無既話, 咁當然係睇左KNOWLEDGE方面既書先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞