程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
我知道pattern唔可以公開,可唔可以大既講下有咩VARIABLE? H, L, O, C, MA, MACD, RSI果啲?
點樣去搵個trading logic? 用人腦諗出黎去試?
依家我用緊嘅algo完全冇任何技術指標, 主要內容係時間及價位,亦即係江恩理論
睇書
有你TG, 冇租你code, 但真心覺得你好野
多謝您先,

以前睇yahoo blog仲多勁人,9成idea都係來自於佢地

你由零開始到條code真係run到 用左幾耐時間?

我自己都試過純用技術指標去寫 但係覺得硬係差d野
因為個市場會一路變化 今日work既TA 可能聽日就未必work
所以目標都係想寫條ML既code

你之前推介過幾本書我都買左 但我諗同寫ML有關的資訊你都應該係google?
6,7年前手trade, 有策略,
由0到run到用半年時間,

你講得啱,市場不斷會變,所以我唔建議用技術指標,用price action會更加好

Google其實有晒所有嘢
悟性低 可唔可以再講解下

傳統TA的確好多問題 通常要出現左個trend先到出signal
但係用price time vol去搵enter point其實都係TA

如果用江恩 都係TA ge一種 不過比較predictive 同埋同人手計完江恩再trade有咩唔同呢
LSTM 齋塞 date, price, volume?

我試過唔係好 work
trade咩?用tensorflow?
寫好哂ML 仲要train唔知幾耐
其實我都唔知江思理論算唔算係TA既一種,
因為我既CONCEPT係TA要根據過往既DATA去分析而家發生緊既事,
所以一定會有DELAY, 但係江恩理論唔同之處係佢可以完全無DELAY

我睇過好多江恩既書, 當中其實好多位都唔知佢點計, 所以呢PART我交左比電腦, 當然我亦都唔知計出黎岩唔岩, 所以我加入左好多關於勝率既RATIO, 大嬴面先會落TRADE, 人手計完先落都得, 但就算用EXCEL都要1分鐘, 我用ALGO佢全自動1分鐘都唔使, 可以講話佢係24小時幫我MON實D RATIO

樓主沒牌收人錢驚唔驚sfc拉?
有consult過律師, 好灰色, 不過喺度都係唔好講錢,講錢傷感情

講返正題,聖誕出篇講rsi
聖誕無野做, 做一個好簡單既RSI BACKTEST睇下,

今次我會分開2邊咁做, 用1分鐘圖TRADE 1 張大期, 用最傳統基本既 RSI 70超賣就PUT, 30超買就CALL, 睇下有咩結果

先睇CALL個邊先

見到紅晒都心知不妙, 2016年1月1日開始到而家, 輸26萬,

好, 之後睇睇PUT個邊, 可能有賺呢?

結果係再輸多47萬

結論係, 如果單用RSI黎TRADE, 基本上係九死一生,
但係好奇怪, 平時仲會見到好多財演用RSI黎講市, 評論市場係超買超賣,
而好多人又真係走去單單跟RSI黎做決定,

其實我做呢個BACKTEST, 15分鐘都唔使, 雖然過去未必代表將來, 將來又未必代表過去, 但係個人認為, 過去都輸到咁樣, 我點敢用黎押注我既將來?

祝大家聖誕快樂
rsi唔係咁用
有無得用market data 去做分析睇下過去同將來有幾大關係再用黎做forecasting?咁做法咁多位師兄有咩意見?
我梗係知RSI唔係咁用,
但係好多人都係咁用
巴打已經玩到machine learning, 佩服
RSI 用日線圖/ 60 min 會唔會好d
照你回測 只要將call put對調就係贏錢 即係買對家 亦即係話rsi超買超賣過70,30後即將反彈機會較高
不過我就會set穿80 or 20 後反彈到70 or 30 時作為反彈提示 咁set出黎應該個準繩度會高d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞