程式交易日與夜

1001 回覆
146 Like 10 Dislike
玩左ALGO 6,7年, 一路以黎都係不斷諗D新既RULES塞落去比佢自己RUN, 輸唔死但都未嬴過好大既錢,
近排接觸左樣新野就係等個PROGRAMME自己學習, 開頭輸到懷疑人生,到左近1,2個月開始好似有D眉目, 試下開個POST黎記錄下佢既進化, 真心覺得幾神奇, 好似教緊個BB仔咁, 一開頭乜都唔識, 到左而家佢會知道幾時應該做幾時唔應該做,

我既目標好簡單, 每次TRADE只係賺80點, 20萬開一張大期每個月出多半份糧就PERFECT池

入門有咩方法?
留明
玩咩market?
留名 學野
係wor都無講到,呢個係玩期指大期
我都係半桶水,死纏爛打叫個friend教
Ib+multichart
劉明
玩咩time frame 平均每日幾多個trade 用咩類型strategy 同埋介唔介紹貼埋個backest result
另外你話佢識得自我學習
咁即係屬於machine learning?
全世界有大把人做緊呢樣野
1分鐘,平均1個月20trade到,strategy就真係答您唔到因爲佢每日變緊,
Backtest result可以比之前我用個啲您睇下,但而家呢個就比唔到,只能forward test
算係掛,佢會不斷除錯,疑似有效既留底,
可以google kaggle鐵達尼號演算,有啲類似,不斷cross test邊啲var/condition係有影響力
你用自己電腦train 定租google tpu?

師兄好似好大壓力

Programme gen左呢個位出黎,但風險比例高
唔係自己寫strategy?
反而比variables 佢自己去test?
巴打想請教你一d野,前提係Multicharts接IB

1. 同邊個買data feed?本身響IB有買Lv 2 data,可唔可以過落去Multicharts度?5分鐘夠用
2. 如果知係想用程式黎做screening同backtest,唔洗落盤,你會建議用咩去做同點攞data?

我想試用Multicharts/Amibroker,但係我唔肯定個data feed
依度有冇人真係試過用q learning 果d黎試?
利申,想試用

Q learn 比較難 而且q learn 都比較naive

不如諗下點樣將ML 融入back testing

咁樣比較容易

不過連登仔個個deep learn 賺幾百萬都係等樓主講多D
用mc 就可以寫到佢自己learn ?

有冇書or 網介紹黎學下?

Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞