程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
隔離post有巴打比左好多年到2019年早幾日既MHI 1MIN data
淘寶你打“tick數據”
如果你有ib訂閱完data好似可以backfill翻近兩年
早幾日有Easter Sales 嗎???
好似望來望去都仲係1497
[url]https://www.multicharts.com/purchase/
[/url]
定還是要用coupon???
我都買咗MC 了, 巴打有咩書推介?
Easter sales 過咗喇
聽巴打話black friday 減得仲勁, 唔急的話可以用住trail 黎等
我早幾日都有睇住,
但都唔係好見有減過價,
唔通佢淨係做1,2日!?
下個黑色星期五係9月13
官網係寫得唔清楚, 佢好似有粒掣係右上(唔顯眼的)
我都係收到佢email , 用email 條link 入去先見

同埋佢時限用 PST,  快過 HKT 的 , 所以香港未完復活節佢都減完了
想知backtest埋每個月既期結日又唔識轉倉,個strategy咪show唔到真實result囉?想知你地點避免呢個情況發生?
你可以SET佢每月轉倉日期
backtest都有轉倉日期?,但我冇下月期指咁係咪就冇得SET?
我TG CHANNEL個PDF既PAGE 22就係講轉倉呢樣野,可以睇下
https://t.me/joinchat/AAAAAEZtV3u99RjddwYKDg

但係做之前, 你要將唔同期指連埋佢先, 可以GOOGLE MULTICHARTS 連續月
雖然我都係岩岩開始,但我覺得要睇:
PowerLanguage程式交易語法大全
分析師關鍵報告2:張林忠教你程式交易

分析師關鍵報告:期貨交易篇

MultiCharts快易通(呢本好簡單介紹下multicharts基本知識同setting咁, 但書入面個版本有d舊, 同埋資料其實上網都可能搵到, 不過整體我覺有本放係身邊都幾好)

尋日係博客來訂左:
交易策略評估與最佳化

有其他書好推介歡迎各位巴打推介下
語法大全超級緊要
無錢買mc試緊用python寫,因為好似幾多券商有python api可以直接落單
有無巴打可以俾啲基本策略黎試下
我求其試用5/10/20/50日平均黎玩得50%估中(即係9估)
是日第一次用博士code玩algo, 成功win左150點。

仲要唔洗mon市,開撚心死我。
屌你廣告撚
又真係幾似
用python寫
要寫backtesting, 指標, 再連API,落單
Backtest 有冇用邊隻framework ?
而家試緊backtesting
唔知點解個initial capital要整到好大先BACKTEST到
我想試30000就唔俾,已經冇SET margin, risk 都可以去到100
otherwise會變左0 trade,試左D內置signal都係咁
有冇人試過會咁?

25 APR 2019 UPDATE BALANCE
終於有TRADE, 琴日睇中埋DAY HIGH位, 不過時間未夠TRADE唔到,
不過都總算唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞