程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
幾好喎, 研究下先
我自己都有trade架
樓主租CODE果PART留番佢自己解釋

我最欣賞樓主係香港難得分享 而事實佢無強逼你租佢CODE都肯講點樣ALGO TRADE入門 我8月開始追依個POST 樓主啟發+GOOGLE自己開始寫策略 依家都有穩定被動收入 最重要係 我一蚊都無比過樓主
即係要比25蚊一個月?
Yes. 另外IB本身都有每月最低交易費 如果當月無Trade/Trade唔夠都要收錢 Trade夠就唔收
上年同你講買騰訊賺緊 有幾多個會借錢all in
呢啲基本風險管理慨念都冇睇死你都係炒股炒到跳樓嗰類人
仲有想問吓ib 話細國期initial 按金要15529 order reject我,但正常按金唔係8千左右咋咩
小弟宜家仲back test 緊, 仲未開戶口實際去real life run, 所以你頭先教既setting 可能未試到住, 但我有以下問題:
1.個instrument 係咪要每個月set? 有冇得結期前兩日自動rollover 落下個月玩?
2.但我本身有個idea 係加個switch 落去個equitycurve 度,drawdown 到certain level (drawdown$50k)會自動terminate program. e.g.Equity: $100k start -> 160k->110k (program suicide), 咁如果每日都重新機loginlogout 係咪做唔到呢樣野, 個program 會唔記得幾日前曾經去過160k?
早一個禮拜去開左IB,而家想入錢,但係發覺好鬼煩
喺香港係咪得wire transfer/cheque兩個選項
佢最少好似要入一萬美金?我剩係想suscribe佢啲data玩下backtesting入幾舊水入去就算
咁你上手都好快,恭喜你先
知識來自分享

有啲人上幾萬蚊既堂,上完work定唔work都無仇報,
但而家係講緊只係幾舊水一個月,仲要段月計,
Work既自然會留底繼續玩
樓主驚唔驚每日都預告晒d long/put 位

個result 會唔準?
巴打你係唔係都係MC + IB 去做backtest?
未開IB,
宜家緊MC 中國version backtest 階段
dklm 原來中國version都冇hkex 既data, 所以我自己上網揾到2012-2016 既HSI 1min data,人手feed 落個instrument度, so far backtest 個result 睇黎唔錯
但就未有2017-present 既data backtest, 有冇好心巴打可以分享下.
樓主唔tg add 我既
同問 x 2
我都搵緊2017 後既HSI 1 min data
巴打點搵到HSI 1min data
我搵左好耐都搵唔到

不過巴打小心剩係攞嗰抽data去做backtest會overfit
唔驚,又唔係一百幾十張
做backtest佢就會記得到,但真trade就真係未試過,應該就可以既
巴打去到邊個stage ?
我都係from 0開始左一個月多少少
backtest 想睇下有冇bug可以點做, 好驚條curve 咁靚係因為bug
我tg channel有我whatsapl contact呀
我backtest做到啊, 但未諗real life 點做, 同埋見有人會放個program 上server (租番黎) , 少d accidental risk(停電/死wifi, etc). 樓主係用屋企電腦?
Google, 係d 台仔整合(好似係)
我條code 冇任何indicator, 唯一可以optimize ge 係開始/結束時間
我用屋企電腦咋,因為我trade得唔密,
一有啲咩意外我就會手機平倉㗎啦
其實我仲算係0
我有自己trade 既方法,但想將佢地變成programme

因為自己寫programme 真係麻麻地,而家睇緊樓主介紹既書,同埋搵緊data。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞