程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
留名

小弟都只係知少少既念,樓主可唔可以加我telegram交流下

https://t.me/Y6754
各位巴打絲打會唔會整個tg group, 加埋我入去
佢賣code賣幾錢

係QUOTEMANAGER到咁樣SET試下

之後寫CODE PRINT highD(1), 就知WORK唔WORK

要係IB到SUB DATA, 用MC連去IB到拎
TG CHANNEL就有個, 但係FOR我自己UPDATE 資料咋,
如果GROUP我就無, 因為我自己都唔係太熟TECHNICAL既野, 所以未必交流到,

但我知有師兄開左個ALGO TRADE GROUP既, 你可以搵下, 入面都多人既
程式交易方法與實務應用 (作者姜林杰祐)
分析師關鍵報告2:張林忠教你程式交易 (作者張林忠)
PowerLanguage程式交易語法大全(作者鍾淳豐)

之前有講過個書LIST, 其實睇晒呢3本都夠晒做,

答埋你第2條問題, 我自己有TRADE緊, 另外賺埋0 RISK PROFIT, 無衝突
已經揹住5球樓LOAN, 唔可以再受更大既風險鳥
唔關事呀, 因為香港真係好似唔興玩程式交易 (或者係學術少少既書都唔太受歡迎),
好記得以前我成日去開益, 銅或者旺角個間, 因為開益好齊寰宇既書,

慢慢銅個間開益變左賣紅酒, 而家好似執埋?
even誠品都主要賣香港個d垃圾書, 所以睇程式交易既書, 我建議上台灣網店買, eg 金石堂, 博客來, 7仔收貨, 計埋運費仲平過你坐車出去買
可唔可以解釋下咁做既原因?bigpointvalue 都變做hkd1?定你想用點數去計profit?

另外想請教半日市/期結d order timing 點搞
e.g. 交易日4半收市, 咁我段code: 1615開始submit order 想收市平倉
但以上既問題半日市/期結日又點解決? 我知quotemanager 有得set trading 係跟香港假期. 但setexitonclose睇外國forum 話會delay 咗個order
求大師指點
樓主之前講過要結婚 唔買樓唔得啦
另外想問樓主IB點樣借孖展買期貨?
咁你都記得
係囉..唔通你同你女朋友講, 不如唔好結唔好買樓住, 我要玩期指

借孖展買期貨又真係唔知識喎, 本身期貨唔係已經係孖展左 ??
我估都係 另外樓主唔玩埋小道指? 原來IB借美金即日唔洗比息
ALGO TRADE 並非聖杯
頭先張圖係講緊個時間, 所以VALUE可以唔使理,
你睇一睇下面2張圖我既SETTING

每一個INSTRUMENT我都會自己再EDIT,
第1張圖係講呢個合約跟返SYMB DICTIONARY既SETTING, 亦即係點數個類野,
第2張圖係講緊時間, 我會揀跟返交易所,

因為我主要係DAY TRADE, 所以我無特別SET佢跟香港假期,
只係需要半日市既日子唔開佢就得,

IB有個位好衰, 就係每日都會自動LOG OUT, 所以係點都做唔到24小時X360天無人駕駛
BACKTEST過所有期貨, 最WORK都係港期, 可能由於本身交易邏輯係引伸自期指既關係
自動LOG OUT可以用以下解決, 但要用番舊版TWS 又或者用IB GATEWAY
https://github.com/IbcAlpha/IBC
https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=16457
樓主既CASE係因為現實唔夠錢囉
ALGO TRADE應該理解為被動收入 唔應該成為主動收入 個個月既回報都未必一樣
係, 過去既表現絕對唔代表將來, 所謂既大問題就係條CODE幾時失效你唔會知,

所以更加要做好風險管理, 我敢相信, 就算而家我搵到一條100%勝率既CODE, 我都唔會敢ALL IN落去,

我成日都會用新年啤啤GAME射龍門做比喻(唔識既GOOGLE或睇賭俠1999),
而家我係叫電腦每次開A 同 K我先出手, 只係一個機率遊戲, 有權係10鋪既A K你都可以撞柱, 咁點解要用全副身家ALL落去, 而家自己用有限既資金TRADE得舒舒服服, 另外賺埋ZERO RISK PROFIT唔係仲好咩
都岩既, 好多人都話邊有咁著數,
所以我每朝TG CHANNEL係開市之前就已經UPDATE定當日會落TRADE既位, 唔係收市後先POST出黎,

所以點解我每日淨係POST埋D咁既TRADE位圖, 無乜交流, 都有千二個人係到

黎緊會用真STATEMENT黎UPDATE BALANCE,
要嬴既齊齊嬴, 輸既齊齊輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞