程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
寫定條code, 每日原位trade
加你唔到 my tg https://t.me/ep039
岩岩想睇下平左幾多, 點知已經完左

5 JAN 2019 UPDATE BALANCE
回報新高
ig黑期投資 TELEGRAM GROUP

https://t.me/joinchat/Hzj6-0-TYQ_RrQvIF01_fw

最後招集
電腦配置洗唔洗好勁?
今年想踏出第1步用mc
唔使,backtest最緊要係ssd,
Real time trade反而上網穩定性要求更高
想問basic野
係咪sell short 完唔可以即刻做buy to cover?
e.g.

sell short next bar var0 stop;
buy to cover next bar var1 limit;

點解出嚟個結果全部都係即買即平倉?

已完

平勁多

減左價唔洗1萬
我估係因為你sell short 同buy to cover既TRIGGER條件大家都一樣,
所以佢同一支BAR幫你做晒,

或者係TIME FRAME既問題 ?
應該係咪8千HKD?
放心, 呢D 減價先日都有, 不過年頭充比較少出現
得thanksgiving同xmas係一定有出

其他日子你可以等下復活節 可能有
我完全未玩個期algo
想問吓machine learning curve fit 嚴唔嚴重要點解決
有諗過買最新版,不過買黎又唔知有咩用
Ml 好似係完全唔同範疇嘅嘢,
如果未接觸過Algo就咁入門玩程式交易接觸左先, 一開始ml會好難明
sor 無睇晒你個post
以為你話唔知個code 係點就係ml
應該咁講,我而家用緊嘅策略入邊某幾個變數係由mL衍生出嚟,所以我都唔知呢啲變數係點解,

但係實際上只係程式交易,唔算涉及不斷有M L改變策略
正解
之前做bt都有見過呢個問題
建議大家整多啲condition, 會易好多修改
學電腦先有無書同software 介紹?
Lm
有呀,之前提過幾本書,入門夠哂用
係,以前用人手一定唔敢追,到想追就摸左頂
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞