程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
dllm我要去維權啊 買完第三日就黎Easter sale
還我300美金
咁近easter都唔等一等
9折出讓我條key
兄弟,有d 嘢想請敎哋。我啱啱開始接觸algo trade. 硬件上有d 嘢唔知點選擇。

打算最簡單設計係
Windows 裝 multicharts 駁 IB 做trade.

但我屋企得8mb 網上行上網,公司wifi 快,但始終用wifi 落盤信唔過。

咁我見鬼佬就有教用amazon 租佢個ams 雲端server,連線穩定,但要達到multichats 中階要求8GB ram 要畀錢(未搵到佢點計)。

有冇人可以畀到建議我應該選擇自己用laptop or desktop 連屋企lan 線,laptop 用公司wifi,定租amazon server 比較好?
補充,Amazon free tier 得1gb ram
試左 好慢 轉左去google
I mean 佢free tier 好廢
課vps就無問題
課vps就無問題

Google 可以揀300usd 試用, 可以自己揀plan
正常夠你玩一年
唯一唔慣係個resolution比較差
課vps就無問題

Google 可以揀300usd 試用, 可以自己揀plan
正常夠你玩一年
唯一唔慣係個resolution比較差

如果課的話都係prefer google > amazon ?
用緊google cloud個試用 應該够你用半年
揾到錢想轉做NAS hold返個VM 擺係屋企 長玩點都便過google好多 至於網絡要睇返你住邊忽先有得考慮
8mb網上行都可以好穩定 唔係?

明明成日都話復活節有平
等black friday
兄弟,有d 嘢想請敎哋。我啱啱開始接觸algo trade. 硬件上有d 嘢唔知點選擇。

打算最簡單設計係
Windows 裝 multicharts 駁 IB 做trade.

但我屋企得8mb 網上行上網,公司wifi 快,但始終用wifi 落盤信唔過。

咁我見鬼佬就有教用amazon 租佢個ams 雲端server,連線穩定,但要達到multichats 中階要求8GB ram 要畀錢(未搵到佢點計)。

有冇人可以畀到建議我應該選擇自己用laptop or desktop 連屋企lan 線,laptop 用公司wifi,定租amazon server 比較好?
8mb網上行都可以好穩定 唔係?

用咗兩年冇斷線,連接方面算穩定。

不過呢d 風季雨季真係會慢得好緊要,同埋屋企萬一有人放假,淨係睇片都會chur 爆流量,應該會影響落盤速度。如果係追價落盤嘅話,滑價越少越好。
市場上有乜嘢工具可以幫我, 每日去scan一次港股,
係基於一啲技術指標如rsi, 不異常嘅成交量或者突破某一啲形態,
就可以立即通知我?
有D想買multicharts
其實$1197抵唔抵買
有冇買左既巴打講下呢套野值唔值$1197
Win 到錢就原價都植
Megahub
係,好難講值唔值,
我自己覺得double都值
megahub powerticker set好啲設定之後, 可以喺apps度提示返我嗎?
其實用multichart唔容易模仿到megahub powerticker嘅功能?
要學幾耐呢?
兩樣野黎
multichart係分析研究類
megahub powerticker係資訊類
綜合好曬D港股資訊,實時一開即刻比你用眼睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞