程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
我講得唔好
我意思係成交唔到個目標價位, 你可能成交到, 但距離目標價會有一段距離
而呢一段距離究竟係幾多, BACKTEST唔會顯示得到

當你買入係100, 止SET係90
假設真實市況, 會有一口價直接交易85, 下一口成交盤係80, 再下一口成交盤係60
BACKTEST RUN RESULT你用市價盤又好咩盤都好, 你成交既會係80(假設唔計第1口成交), 姐係你TOTAL LOST係20點

但真實市況, 可能你連80, 60都成唔到, 因為用IB唔係直駁交易所, 唔夠快
再用市價盤一沽落去, 你都唔知個價去到邊個位, 當然市價盤都有個RANGE, 滑價既RANGE你點CONTROL?
除非ALGO係行長線唔做短線炒?
如果一做短線炒用BACKTEST睇落會贏, 真實市況可能就係輸緊幾個價位
其實我嘅策略有好多唔同嘅條件,你平時係我 Tg Channel見到唔同嘅價只係其中一個條件並唔係目標價,而呢一個條件係for啲用緊我code嘅人佢哋想知道大約咩位會做嘢, 而唔係指定嗰個位係限價盤買入,

簡單啲講假設我今日Channel有一個buy位係28,000點, 當去到28000,另外其他條件同時符合,系統就會發出指示buy nexr bar at market, 即係下一支bar的市價會做買賣,

換句話講,唔計交易費用,back Test既result同我實際上買入嘅價位唔會差太遠,因為大家都係計市價,當然你都講得啱,如果咁啱個位只有一張成交而又俾人搶咗係會引致滑價嘅情況發生,但係恆指期貨市場上暫時深度都夠,未影響到我,張數再多40至50張就唔敢講,恆指期貨就未必有你所講80成交唔到一跳就變成60成交,通常大約5至10點以內都可以成交到

暫時同backtest result都叫吻合
期貨點解backfill 到咁短時間既(幾個月至一年)?就算我較咗日期。
你有無類似情況?
通常做幾遠期既backtest?
1分鐘應該有2年
呢度有冇師兄租左樓主既CODE? 分享下貼下倉
樓主你個2張細期既倉玩左幾耐? 回報太約幾多%
樓主
請問如果係即市,滑價應該set 幾多呀?
MHIZ8開始玩, 應該就18年9月, 我最初係1張, 之後變2張,
所以回報我都唔知點計, 同埋應該4萬就夠玩1張, 但我放左10萬玩2張,
如果照計,佢張STATEMENT都有寫係14%
好睇你條STRATEGY既內容,
TRADE咩TIME FRAME, TRADE既次數, 同埋用咩盤落單都會有影響,
例如如果用市價盤落單, 滑價未必使SET太多, 因為對於你BACK TEST REPORT唔會有好大既影響
多謝樓主!
留明先,想學下點現
想問下主有冇試過有倉情況下MC/IB connection lost, 點處理?
同埋connection re-established 之後有咩事發生(回復正常?MC記得哂你marketposition, entryprice(for止蝕), 繼續run 段code? 咩位最易有bug?)
對於應對 connection lost 有咩tips?

5 MAR 2019 UPDATE BALANCE
有試過呀, 好睇你斷個陣係咩情況, 如果無倉當然最好,

有的話其實MC可以SET返AUTOTRADE PROPERTIES, 佢會同步返你既倉位, 咁你連返就無影響,

但萬一你斷個陣, 其實有平倉既活動, 咁就無計, 要自己手動平倉,

斷完連返開唔開返AUTO, 都係個句, 好睇你條CODE既寫法, 當時斷左有冇影響到之後既TRADE, EG:用MACD, 咁你斷左而斷個陣又無TRIGGER到任合野, 其實理論上係唔影響之後既野,所以呢個情況可以照開
咁entryprice le ?
你意思係等MC記得你既ENTRYPRICE?
本身ENTRYPRICE好似已經係一個CODE黎啦BOR, 可以直接用, 定你問緊其他野 ?

7 MAR 2019 UPDATE BALANCE
樓主個backtest report冇加滑價同佣金
所以我拎左你2018年既result計左一次數

IB 大期佣來回$38.08
租code費 大1500
193次trade
全年手續費: 大$25350

細$24.2
租code費 細500
188次trade
全年手續費: 細$10550

以上未計你要另外買multicharts/砌機/電費etc

當你0滑價入貨 (事實上係冇乜可能)
大期賺$106300
細期賺$23730

扣埋手續費既開支
全年淨賺 大$80950 細$13180
姐係每月實質賺110-135點左右 (大$6745 細$1110)

如果係人手用一張細/大去炒
其實呢個成績唔難做得到
不過我都覺得租得algo就係緊係唔想煩
咪當舊錢拎左黎做定期收息囉

8 MAR 2019 UPDATE BALANCE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞