程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
..........
邊有人咁樣計return
咁既計法又幾有新意
不如番去賭波賭馬個return十分容易易明
小明分別用1000蚊買3隻股票

A股票股價$0.1
B股票股價$1
C股票股價$10000

1年後, ABC股票咁岩都係令到小明賺左500蚊,
數學王子就話啦, A股票最勁, 因為500蚊相等於0.1既5000倍,
C股票就最屎,搞到小明輸錢, 因為500蚊相等於10000既0.05倍

陳師奶就話, 最簡單計回報點解唔係(新減舊除舊)X100% ?
用期貨槓桿去偷換概念都冇人發覺

新一年本金多左咁多計 monthly return 又係用番原本舊錢去計
Trade緊期貨 用埋期貨槓桿考慮有咩問題
虧損既既時慮都會槓桿放大 好fair
本身leverage ratio 就係期貨交易既一環
計pt 先唔合理
但本金不斷增加,計 monthly return 仲係用一年前原本舊錢計又 fair 唔 fair?
咁咪當withdrawal every month 咁計 有咩問題
而且虧損都係用原本本金計 唔係用番累計上期 咁有咩唔fair
諗下諗下 withdrawal every month 又好似真係樓主既主旨 但咁樣既 annual return 就冇得比較
Ya 計annual returns 就無咩意思
其實我都仲未係好GET到你呢個計法係講緊咩,
不過ANYWAY, IB既REPORT我估點都唔會有錯掛, 人地BENCHMARK都係咁計
唔關事
就算淨係trade price action,做backtest都要防止overfit
定係無做到
唔會有方法去防止,只可減低,

不過最有效係forward test,已經做緊
用咩vps好
有個巴打介紹我用chocoping,
我亦都介紹左幾個巴打用, 暫時都相安無事

10 MAY 2019 UPDATE BALANCE
13蚊果個plan?
我用4GB 1YEAR
睇左咁耐、如果唔係TA, 你嘅strategy 概念好似Pivot Point
岩岩即刻GOOGLE左咩係PIVOT POINT,
https://www.youtube.com/watch?v=GSp4zbQDrS0

成個理念真係好似, 少少分別係我都係會受參數影響, 同埋我都會受TIMEFRAME影響,
同埋佢用黎計位既原素我全部都唔同

不過又學多樣野, 試下將佢同我用緊既野結合寫下CODE先, 不過應該會幾複雜
如果淨係比較mean 既話hsi 打橫行咪大件事

嘩,同我既concept 有9成似,不過我有trend
可惜既係我用牛牛,唔識轉mt做program trade
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞