程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
你條CODE入面本身係咪寫左關於CAPITAL既野 ?
問我有沒有
確實也沒有
想知樓主你個finanical settings 同 portfolio settings係較D咩
我唔係好知佢地每個係咩意思
我覺得係呢part出事
其實好多resources 幫埋你計數
Api有哂說明其實唔會用唔到
It狗淨係識而啲
巴打有冇用咩framework
本身唔識python,而家係notebook度直接行曲only
試到真係work先再睇下點搞
求其SET 咋BOR, 因為只係會影響計出黎既%, 但又唔會搞到BACKTEST唔到
佢%唔準就唔知用唔用好
有冇人發覺IB market data subscription 得番一年data
係我問題定大家都係咁
我好似係default 100k run backtest 無郁
其實巴打你個 forward test 由Mar2018 去到 Feb2019 1年咁計,總共賺左2477點...

而呢個 period 恒指平均值都最少27000

則係賺左連10%都唔夠.. 跑輸左比 S&P500 90年既 average return

如果我計錯左請指正
我都係,ES去到11Jun18...
唔知咩事....?
你意思係恆指由3000點升到30000點?
唔明你問咩
但30年前的確係得3000點左右
instrument 係咪@HSI?
我太廢唔太明你意思
佢炒期指有long有short
關恒指平均值幾多咩事?
如果用樓上巴打邏輯
1987年2月6日 恒指 2673點
2019年4月26日恒指29605點
恒指一年賺8百幾點
咁樓主一年賺2000幾點簡直係神
Long 同 short 一年加埋總共賺左2477點

要同其他指數/工具比較既話就要計 % gain

同樣係賺 2477 點,係恒指平均得10000點 同 27000點果時賺,個難度已經完全唔同
u got the point
應該計一年8%,個增長應該exponential,
所以長期回報應該同指數差唔多或者跑贏少少

但舊年個市唔多好,hsi上上落落,
buy&hold應該得100-200點,
所以係贏好多下
但係我計番樓主2017 Jan-Dec 全年都係賺得 2542點,同期恒生指數係升左 7918點

所以個市好唔好根本影響不大
如果係牛市的情況下buyandhold 一定好過algo
但係熊市/大波幅市的情況下就好難講

同埋樓主algo策略不過夜 每個月又少開倉 比較穩定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞