程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike

岩岩睇返用緊策略既EQUITY CURVE同BACKTEST REPORT, 發現有一個數據都幾得意, 就係TIME IN THE MARKET,

故名思義, 就係持倉既時間, 我回測左大約3年7個月既數據, 而持倉時間大約佔回測時段既10份1都無, 帶出另一含意, 就係賭場日日開, 如果唔用程式交易機械式運作, 其實都幾難忍到手係值搏率高之下先出手

14 FEB 2019 UPDATE BALANCE
Sharpe ratio 有幾高?

呢個? 自己比較少睇呢版

16 FEB 2019 UPDATE BALANCE
以前好似有個 excel表 ?
有呀,上面最下張圖就係
之前有個用 yahoo api ge excel表,跟住用唔到,而家仲有冇 update呀 ? 想download返
嗰野唔係依位巴打寫㗎
係囉
想問吓mc 有無得用a數據黎買賣b既期貨
舉例我feed dow jones 數據黎autotrade買賣夜市細期咁?
可,
Data 1,data 2,...

If data 1 xxxx, then sell data2 xxxxx
係easy language 點知/set data1係杜指,data2係細期?因為我之前一直都係用ib既細期數據炒返細期,未試過混合data用
想問 algotrade 係用VBA寫code 無認真追post 見到if then 純粹估下
Mdd呢?睇條curve 知唔大 但有無實數?
同一workspace您開2張圖,每張圖入去您可以define係data幾
用easy language, 易過vba好多
大期61000
有用IB的巴打嗎?
無錯,一開波係人手左好多年,轉algo有3個主因既,

1: 其實一路以黎做trade都係無必要望實個市,好似釣魚咁,您落左勾,其實可以做其他野,到有魚既時間先拎返支桿,咁我就諗,預期咁晒時間,不如交比電腦做?

2:讀書個陣,一路trade都叫賺到錢,但好想知,究竟係好彩定真係work, 咁就接觸prog做backtest

3: 呢點最緊要,就係我要被動收入,
其實自己身邊好多人都有玩股/期貨,但真係贏到可以改變生活既1隻手數得哂,反而一路浮浮沉沉既接9成,咁試問要我坐係到望哂個mon做trade既機會成本有幾大?
有追開我post既巴打都知,我做algo trade既原意只係想每月出多份雙糧,好彩暫時都仲得
係chart window right click跟住click邊個去define data幾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞