程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
巴打咁多錢都唔trade大期?
早2日先入咋
連續月而家係咪trade唔到
你講@HSI/@MHI ?
呢2個係TRADE唔到的
我都睇到你個ib教學
係你個strategy係 @hsi用唔到?
定還是根本 @hsi/@mhi 根本就唔係for multichart 做algo trading?
本身@HSI就係唔可以用黎TRADE,

以前IB無@HSI呢樣野, 如果我地想做BACKTEST, 就要手動將過去唔同月份既CONTRACT連埋一齊先做到,
後期IB多左@HSI, 就係已經幫你連住左D CONTRACT,
即係話其實@HSI本身並唔係一個可以TRADE既INSTRUMENT, 佢只係串連左唔同月份既野而新增出黎既一個工具,

所以要TRADE一定要用返即月期指黎TRADE, @HSI就係比你做BACKTEST

31 MAY 2019 UDATE BALANCE
每日都有留意樓主algo
上個月連輸個幾下戥你驚
多謝支持先,
不過唔係馬後炮,我完全冇驚過,你睇返我個Excel一定有上有落,一開始更加試過跌穿本金,

所以呢一樣野只係part of algotrade
岩岩發現IB有種叫日內初始保證金
0845-1600, 保證金係呢段時間要求會減少
我見佢咁樣寫

14000蚊就玩到張細期?
原來可以唔跟HKEX個最低保證金行?
有冇人知我諗既方向係咪有錯?
日間期指完之前就好似係用呢個保證金作計算

3 JUN 2019 UPDATE BALANCE
用緊第2個月, 希望WIN WIN。
長擺我好有信心既, 我都擺左2年幾,
不過對於被動收入同程式交易既應有心態, 我都新整左個PDF講下, 有興趣可以望下, 都係係返TG CHANNEL既置頂FILE到

https://t.me/joinchat/AAAAAEZtV3u99RjddwYKDg
14000蚊就玩到日間期指
好正wor, 反正唔打算玩夜期
冇恆指帶住好唔穩陣

5 JUN 2019 UPDATE BALANCE
其實夜期愈黎愈重要
Backtest 唔識點樣唔過夜
因為收市時間一時11點45,一時又一點
有咩code係可以保證唔會過夜?
Condition1= time=12:59
If condition1 then sell next bar at market
咁11:45收市個幾年點算
寫多2個CONDITION,
11:45收市個幾年為一個CONDITION
Setexitclose
Setexitonclose
曾經用過呢句語法,
back Test冇問題,但實際上間中收市前都平唔到倉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞