程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
買完MULTICHARTS
買完書
發覺啲data好撚貴
假期經常登入唔到
專揀假期做maintenance
發達夢發完,星期二繼續努力工作
有無main既時間
買完multicharts
import data R曬頭
無諗住發達
只係玩下希望多份糧
玩完呢樣諗住下年學埋數據分柝
Lm
我都係忍唔到手 課左
係trial版試過import csv 冇問題
而家個問題係搵唔到2017 2018 data
呢兩日都睇緊data啲野
1min data淘寶有
之後啲data我估要real-time咁養
或者同HKEX買
我見同HKEX買一個月期指tick data好似先100蚊一個月
手動分月份add symobl 唔比set expiration date
google左成晚搞唔掂, 企左係到
第三方data?

佢D教學全部都係叫人連Ib再lookup symbol(兩年)
唔通冇user會用ASCII Mapping砌Continuous Futures?
你開個symbol用ASCII Mapping係for backtesting同寫策略
連IB個個係for real-time auto-trading
咁得唔得
利申: 唔識9吹, 交流下, 我都研究既d data
昨日中午入唔到
記得之前整過,
其中一個留意位係係PERFERENCE到SET返DATA SERVER係OFFLINE先食到自己IMPORT既DATA
淘寶邊間有1min data
(原來自己有save低去到18年6月既1min csv 姐係我仲有6個月既data未有)
同埋我發現ib tws都幾食ram (仲勁過mc)
係咪正常現象?
我放左落vps,直情出warning話唔夠ram
其實我比較緊邊間好d (以前有用開Vultr 可以做snapshot)
諗緊GCP, AWS定係用返Vultr
GCP有香港區 連IB既latency理論上可以再低d (但貴, 6GB ram vps加埋license都講緊>$60/usd一個月)
Vultr 得新加坡/東京 (而家試緊trial版行東京ser, ping過ib大約60ms左右, 但平 $40/usd已經有4C / 8gb ram, license自己搞掂(你懂的), run backtest我覺得正常)
AWS就無認真研究 但就咁睇已經貴過GCP同vultr
另外終於比我搵齊2012到2018年既data
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞