程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
巴打堅勁 入咗你channel睇
Demo account 因爲想做swing trade但又唔知邊度搵十年以上既大細期 data backtest
你直接開一個真acc啦, 不過就算係都只有兩年data, 但係坦白講trade期指唔使back Test太長
唔勁,好多人勁過我好多
諗策略難過寫出黎
諗左過百條都未滿意
但叫有進步
真account但完全無錢無貨會唔會照收charge

想試完sim,grad之後先用
之前上網係睇到有個叫strategyquant既野有冇用呢其實
我估作用應該唔大
如果咁易搵到賺錢 Strategy
咁其實淨係學 Programming
將個 Strat 轉返做 PowerLang 已經每年穩賺
邊有啲咁「笙」既野
1. ib如果完全冇曬錢係入面會比佢取消戶口

2. 如過過咗啱啱開戶嗰三個月 否則該月內冇任何交易會收最少10usd charge
唔該晒,

之前開咗個paper trade account,放咗一排無用到,
近排諗起想試下ib個api,就發現登入到tws,但登入唔到gateway,
又攞唔到data
似係唔得 佢啲strategy淨係可以套落data1到
想google 但連關鍵字係乜都唔知
開過就得, 佢隔一段時間會CLOSE無用過既SIM TRADE ACC,
你係返IB個網登入後開返就得
試下
multichart data1 data2

應該已經搵到D類似既野

9 APR 2019 UPDATE BALANCE

10 APR 2019 UPDATE BALANCE
巴打做左ib 會員睇兩年data係咪唔洗再收錢?d data可唔可以download?
越複雜越垃圾
留名跟進

12 APR 2019 UPDATE BALANCE
要上返IB到SUBSCRIBE, 期指DATA 25蚊, 我個PDF有教到點樣SUB IB DATA
英文版有試用
溫馨提示,可以留意下偉大嘅淘寶
呢個po好睇,你當呢個po係一個market,同樣係利用人嘅貪婪去搵錢。所以話市場係永遠冇變。
巴打
學生哥依排寫左條ml code 去睇未來比起現在升定跌
自己做back test 目前7-10日既話大概accuracy係8成左右
有冇建議可以點去改善?
依家我係用technical indictors 去train個model,
data 係daily咁攞緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞