你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
去沙灘,條友買左枝黑鬼油,噴左佢幾下走時佢問我拎返20蚊
同幾個人食飯 正常都除開人頭啦 最後埋單佢將碟雞翼續隻除返個價錢 話自己淨係食咗2隻 比返兩隻錢 成班人呆哂
係芬蘭凍冰冰既冬天
每日行9個字返學
為左慳一個月36€的交通費
你自己嗌貴啲 梗係覺得平分係無咩野 佢問你追返都係道理唔追咪當朋友冇所謂 你個朋友10蚊都要三個月先比人
佢點計數
即係變相成餐飯佢攞緊75折喎
你9折
如果佢要你俾番正價
佢甚至拎到7折
如果同佢食飯係為左令佢慳得多過張coupon
有咩理由要益佢?
呢d人應該自己一個生活啦

最小家既人就係明明食唔同價錢既餐
但懶friend叫大家平均share返
而佢就唔睇價錢任點
變相由食得平既人補貼佢
真心唔識
但係2000/3000 = 0.66?
睇你點睇
呢樣野去到終極版,咪即係等於一粒粒燒賣計錢咁
當然,大家share, 價錢唔應該差太遠
差5蚊都有問題啦
假設人地係學生番intern一齊食飯
但冇乜錢就叫個最平
你打工仔有穩定收入就係咁追加食到好貴
先話平均攤分
做人做到咁唔識大體遲早有報應
係課室有同學買左個十二蚊既掃把話一齊用 咁每人收返六毫子
樓主及其朋友~
中學有個同學好鍾意畀錢果陣話:差住先 差住先 下次還
點知次次都冇咗回事 次次都係食lunch啊買嘢果啲 四五十蚊咁 重來冇還過
所以我話唔可以爭太遠。
如果你講緊係咁追加的,起碼都爭五十六蚊梗係唔好啦。
但係如果真係爭五蚊.... 人人個觀感唔同,但係我自己真係覺得冇所謂
同埋呢d。真係要AA到咁。
最好一開始講定,或者夾好d野食係大家一齊share定各自各
幾個人去旅行玩
A君話想食某樣騎呢野,我地其他人無人想食
佢係keep公數嗰個
賤格到偷偷地用公數俾
然後同其他人講話係佢自己俾

又係A君同同一個旅行
旅行食飯時
一AA制,佢就次次叫最平既野
去到大家share就係咁叫自己中意食既貴野同辣野
問題係我地四個人一齊去有兩個都唔食辣
搞到最後賣單勁貴但唔食辣嗰兩個食得勁少野

唔去旅行都唔知佢咁厚面皮同無恥
佢嘅論點係:
分䦕食:我冇折,佢20%off
一齊食:我10%off, 佢20%+10%off
咁先係公平,因為本身佢已經有20%off
講真,如果重係學生就算啦。
如果出左來做野,幾廿蚊都計到咁足,真係算尻數吧啦
最憎 冇錢就直接唔好買啦,又要買假野扮真野
屌 我肯定識你
打比我叫我過1000蚊去佢戶口 因為佢冇帶銀行卡禁唔到錢
幫我買野例如8.5 我冇毫子
佢話 下次有先比
咁算唔算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞