你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
成Team人通宵無訓過,無走過咁ot 28個鐘,ot到第12個鐘老細自己頂唔住,話返屋企訓,問我返黎洗唔洗買嘢比我地食,我話好啊,點知買左d垃圾麵包返黎,食完叫我地夾返錢

利申:拉左隊成team跳槽
男朋友買咖啡 飲咗佢一啖 問我夾一半錢
屋企煮飯 話一人畀一次 我煮就話想食海鮮/ 和牛叫我買 佢煮就自己買急凍雞胸話健康
遇到哩D 人、我多數話我請
唔洗煩又要睇單除開又要計一大輪

多數唔熟、所以唔會食貴野、請都冇所謂
熟既就唔會斤斤計較
點解上面咁多三人同行一人免費會變左有一條友完全唔洗比
正常唔係將平左個價錢除四咩
圍來有條仆街仔
永遠臨埋單就dum張廿蚊出嚟走先 有時就一張五十
次撚次搞到唔啱數要人墊
最好笑有時佢又一張五舊水唔洗找
但呢種coupon通常都係街派的,如果另一個人都有呢張coupon,咁應該點計?
睇下邊個快手
有個親戚嚟過夜 佢係廳訓教
我家姐就係房開咗冷氣
問洗唔洗開條罅比啲冷氣個親戚涼下
咁你無問過人就攞的確唔係太好ge.
不過我試過同個housemte嚮英國住,大家都有煮開飯,有次佢唔夠米問我借少少。
我話,你咪攞囉..... 佢攞左一殼米。
第二日佢真係還返一殼比我

試過出去食野,人地好興一大支水,有幾片檸檬嚮入面。我試過倒水唔小心倒埋就來。
佢同我講話,人地有兩片檸檬,你倒曬兩片出來,咁我飲咩
仆街老細
我唔明海鮮同酒有咩分別,計得酒就計得海鮮架啦,好多時海鮮仲貴過酒好多。如果覺得人無需要請我飲酒…點解覺得人要請你食海鮮?人人都有d野唔飲唔食,要計就應該樣樣都計得。利申:唔會鍾意同呢d人食飯。
3000蚊係憑你本事借返黎。點解要還?
諸葛亮草船借箭有冇還?
我地平時買零食買野飲番黎佢會自己攞黎食黎飲都冇問,諗住大家housemates 計咁多做乜
點知佢同我計半殼米

水依個好笑,問人攞咪得
我果件,一隻隻蛋同我計
其實我地d野分開買。唯獨蛋呢樣野,因為一個人食得冇咁快,所以夾埋買。
佢真係1p, 2p 照同我計。我話唔駛,佢都會照計

水果個,果下我燥底。同佢講話,妖,幾片檸檬,求Q其啦。
佢答返我,咩求其?咁人地真係有兩片檸檬嘛
sor 唔小心禁錯負評
本身跟住禁正評ga
好多人都係咁,明明兩三個人食,條數又唔係難計
老闆係gp提議某一晚一齊去邊度邊度食飯
大家緊係話好
直到有個同事講句"多謝老闆"
點知老闆彈句"唔洗多謝,AA的"
成班靜晒 最後冇人去
想當年中學放學4條友搭的士,當時綠的12.5。咁一人夾4蚊好正常啊,然後其中一個比完三蚊之後仲話要找番兩蚊 諗極都唔明點解要找番兩蚊比佢
同埋點解咁多人覺得有車嘅朋友車埋大家係老憑?
例如A有車,車埋幾個人去好遠食飯/去玩
到食飯個陣好心其他人就醒水要A夾細份就算
油錢一嚟唔便,二嚟佢一路揸車又要搵路又要隧道費
其他人真係好意思?

利申:我無車,係覺得好多人老憑要朋友車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞