你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
連朋友都呃就係最度縮
掉返轉睇就係你犧牲少少就換來不少正面得益
市儈啲講例如收少幾蚊咪當攏絡下人心
下次搵人幫下手都易話為啲
度縮嘅人反而只著重數字唔識得計呢條數
20baht俾酒店哥哥做貼士都唔止啦
條友係咪慳到有精神病
大家都畢業做左野幾年 屋企都唔窮 仲識左十幾年
次次食飯比多左幾蚊我無所謂 但佢唔會問我當唔當tips 就自己袋個幾蚊落袋 呢樣都算
到佢有時要找錢 但埋單有時候唔會唱到咁散 就會幾毫子都會問我攞返
如果個次無 下次出黎就會話係呢你上次仲爭我幾毫子 今餐扣返啦
我個位朋友就係呀 次次問定我想食咩 之後特登簡貴d 然後話share 啦唔好煩
有次喺公司樓下買嘢, 排我後面係另一個部門嘅同事
條友淨係帶咗張信用卡落嚟俾錢, 但張卡又碌唔到, 見佢好徬徨咁咪主動話幫佢俾咗先

返到公司佢即刻俾返現金我, 我要找返$5.2俾佢, 但搵嚟搵去都冇兩毫子喺身
「Sorry呀我冇兩毫子」
「咁你爭住我兩毫子先啦!」

以前成大班人BBQ
條友帶咗兩支私伙酒嚟
之後埋數話要Count埋個兩支酒入去
屌佢老母都On99
不嬲都唔明,叫waiter 酒開另一張單就搞掂,或者埋單勾酒錢出黎
我次次都會主動咁叫,開酒張單當然飲者AA,唔會再計飲幾多
細個係旺角返工
公司叫我出屯門做野 , 塔車因為我無八達通 , 所以我用現金買地鐵飛
返黎claim 返車錢我上港鐵網睇返幾錢寫落去

個仆街HR 行埋黎同我講:
我地只係會計返八達通價
你一係就唔好claim

講緊全公司得6個人 , 佢老味幾蚊我比你 , 仆街!
肥仔?
因應事故,下月3日及4日持成人八達通享小童票價優惠。
調左team
新上司話帶我食welcome lunch
埋單佢竟然aa,仲要計到盡我食左咩餐貴d,凍飲再加兩蚊

幫佢利申:佢月入七萬以上
而家有電子錢包就無問題啦.
問佢借PS4 佢竟然毎個鐘同我計錢
男嘅 睇戲自己話買爆谷食20蚊 買完叫我不如share返 講到咁唔通唔比咩 咪比返10蚊佢
試過有個朋友問我借100,要日吹夜吹半年先還比我
你順行性遺忘症?
咁易唔記得嘢呀
朋友A比朋友B 100蚊一枝水
朋友B買完唔找錢話炒少少錢你唔係同我計啊?!

支水5蚊一枝
我有d朋友都係咁
我好鬼憎 好麻煩
你up乜9野 講野都講到咁 收9皮la dllm
dllm la on9仔
衣家d on9仔冇腦嫁
我估你老母係因為想你飲少啲嘢
會明嘅人自然明, 特別啲專鍾意𢯎人嘢食嗰啲
up你老母
9你老母
la你老母
文盲唔撚識字呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞