你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
三十幾度唔開窗唔開冷氣
你而家去買隨時細薯份量多過大薯
都要計埋時間成本既
食串魚蛋為左平兩蚊行兩條街
中學有個同學有包新煙係校褸 都要扮冇煙係咁食我地d煙
啱啱識一兩日就幾個人一齊去食飯 有條友嗌咗碟成舊幾水嘅頭盤俾自己之後要我地夾錢
sorry可能表達有d唔清楚
類似係人地係香港食刺身 之後佢就話去日本食都係幾多幾多錢咋喎
相呢?
試過網購同個賣家傾掂數之後過數比佢
本身無中銀戶口所以要排門市。

入完數之後個賣家同我講佢計少左重量,要我入番1毫子比佢

個1毫子佢好意思問我收,我都唔好意思同櫃檯呀姐話過數過1毫子
屌完佢一輪就叫佢貼少1毫子比我算
但佢冇拎你著數
去日本旅行 100Yen都要死追爛追 真係好肉酸
借了好兄弟$2000買電視
手緊冇還到
佢唱左我幾年
問全form人借一兩蚊,夾埋幾十蚊黎食飯。搏幾蚊唔還都得
1. 吾諗住咁 100
2. 吾諗住咁 200
我個組要訂一個工作用既gear 二百蚊度
Team head自己出住錢先
佢想claim返公司數
又唔想比admin team知佢貴為team head
都要同公司claim 200蚊
結果叫下屬係嗰個月既車馬費入面報大每條數
多左200蚊再比返佢
嗌外賣 40蚊
我畀100蚊佢
找翻40畀我 話剩低陣間畀
跟住當冇咗件事
第日問翻佢話還咗
兩睇

正常人會由正常方法發達
但依然有朋友

呢啲度縮嘅人無朋友架
佢地係慳住慳住咁用 左又計右又計
慳到發達 但真係會無朋友
喺外國住嗰陣,有條友擺咗啲嘢喺我roommate度好耐,但佢兩個都返咗香港無拎到,佢叫我roommate叫我幫手寄俾佢,佢啲嘢唔係輕,又講到幾多錢都得一定會找數,同佢唔熟但當幫我roommate所以都幫佢寄,寄之前就密密搵,寄完就完全無再聯絡過我,問多兩次個roommate無回音都費事再問,無諗過人咁樣走數,但戇居一鑊就夠。
話請人食飯,比左錢轉頭問比佢請果個人借返佢請左人果份咁多既錢唔還
堅work
出親街乜洗費都叫我請
有次終於話請我睇戲,點知佢買錯左我張係學生戲飛,然後叫我補返廿蚊比佢去改飛

條臭鳩就係我個垃圾ex
自己睇錢睇得幾重 成日覺得自己幾度縮
入左呢個post先真正大開眼界
咁好正常姐
點解埋單可以袋多d
人地唔收係人情, 要收先係道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞