你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
高級舊制公務員
退休前月薪二十幾萬
退休後長俸五萬
退休後無咗公務員宿舍
成家縮喺老母屋企做擠逼戶
我老母之前有班師奶frd, 咁佢地每逢有人生日都會大圍夾錢請生日果個食飯,其中兩個搞手自已生日就提議去食JW萬豪/ 富豪酒店自助餐,每人連埋自己果份夾左成千蚊,到我媽生日就去食幾百蚊埋單既齋菜

已無來往
係架 其實呀局長同特首每月得果幾十萬都係中產嚟㗎咋 你要揾富豪出嚟先可以叫做有錢嘅話 咁你都係唔好自稱中產啦 “客觀”黎講 其實你咪又係窮撚一條
咁你自己一開始講左唔AA, 有咩好講呢
奇你老味葩....
每個人對平定貴既定義都唔撚同,人地住公屋屋企等錢養幾個細佬妹,你就富二代唔知搵錢幾辛苦 係你眼中40蚊除8=5蚊唔係錢既話,係李嘉誠眼中400萬除8都唔係錢,你又唔夾埋一份?
係咪連登所有loat都會變罵戰post
post* 打錯
水平係幾高 果個標準最後咪又係用top n%計出黎 講到唔關事咁 個差別只係你哋所謂嘅窮人係睇 eg top 10% ,自稱中產嗰啲就睇 top 2%
自己認唔認 同 客觀係咪有錢又係兩樣野
一山還有一山高 唔係最有錢嗰個都仲可以話自己唔有錢 但客觀數字睇 佢係有錢
有個朋友識咗幾年,無錢借錢無飯開我請佢食,之後佢因為我爭佢廿蚊然後無啦啦block咗我

老老實實我請佢食飯再加埋借俾佢啲錢都起碼五六舊水,呢啲朋友真係無得頂
大老闆睇你星期一咁得閒喺度慢慢係個連登同我地啲細路嘈交就知你一定係唔使做已經月入2000億啦
同朋友食完飯, 我出左錢先, 食完之後佢話去ATM拎返錢俾我 (100蚊)
咁去到ATM時佢話要等多半個鐘過左12點先可以拎錢, 我問佢點解, 佢話要等收埋今日存款D息先
之後真係等過左12點先拎俾我
同3個朋友一齊去食B仔
我地一人一個糖水
仲有幾個小食一齊食
之後個小食黎左之後
朋友A佢話食糖水食飽左
堆小食就係食左粒魚蛋
之後就話唔夾番錢
我心諗你唔食就咪撚一開頭就話要食
叫撚左一大堆之後又唔撚食
食左粒魚蛋之後
佢話唔通食左粒魚蛋都要夾番小食錢咩
係佢哋搵我夾
咁on9我寧願自己比晒150自己搭,成程車嘈冤巴閉
我見匯豐擺一萬一個月都無一蚊 一百蚊應該一仙都冇,其實冇影響
呢d最好一開始講定,上次我公司farewell 都用左六舊每人。
但係一開始就知幾錢。同埋果條友都算德高望重。所以冇人嘈
如果養幾個,嚮鈴都要計錢的話。真係唔好出來食飯好過。認真。慳返d錢養細佬妹。

話時話。
試過同條友去旅行。佢就乜都計住計住。個地點遠到痴孖根都想行路唔搭車。
早餐又真係去食便利店。
連地圖都要AA制.... .

後尾返回程吹下水,我話下次有冇諗過去下其他地方,試下人地d當地食物。咁我講果個地方紙水都高ge.
條友唔知發乜撚野神經,無端端同我講,你估我好似你住XXX(某私人屋苑)咁有錢咩
都痴撚線
同室友住, 嗌我夜晚訓覺唔好關房門,開佢果部冷氣,等d風吹入我房,可以慳返d電費。最主要系佢一日到黑系屋企,開成24個鐘冷氣,仲開到鬼死咁凍,自己一套人地一套。有幾次我返屋企,發現屋企無敵凍,原來佢開冷氣,我一轉頭入房,佢就偷偷地關。洗唔洗咁啊。

又話廁所d紙巾分開買,講真,用得幾多,12卷1pat, 2pat都係50蚊樓下。
我唔多系屋企煮,d豉油醋根本唔多用。佢日日系屋企煮,呢d又唔會講話分開買。
肉酸得過啲人現實無錢就要上到連登呢啲失敗者論壇以為吹下水吹到自己月入幾十萬 人哋就真係會以為佢中產 連我呢啲人有時上下連登都覺得浪費時間 你係咁有本事揾錢既就唔使呢d鐘數仲上嚟呢d地方係度r優越感啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞