你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
喺一間台式飲品店做
老細叫我地沖杯野比自己飲
我沖完飲緊時
佢笑笑口話要收返錢
結果佢即刻打張單要我比cash佢
中學同班老死畢業去日本旅行,機票酒店幫佢哋買晒,有幾個錢都幫佢唱埋,其中一個出到機場先同我講無咁多錢,還唔到咁多,機票又改唔撚切,算數。
之後我半年先追佢一次,最尾同我講,屋企人唔幫佢出學費,要還學貸真係還唔到,屌你老母我咪又係自己比, 我無借唔代表我唔知學貸搵到工先要還
畢業先睇清一個人,我都真係幾有眼無珠
帶你玩仲要貼錢?
有錢就要請你?
睇來你度縮d
我都試過
每次生日我哋都係一 grp frd 咁請生日果個食飯
點知到我生日就個個話窮 請食雪糕算
杯仲要係 lab made 好似27蚊左右
佢地6條友夾27蚊真係好肉酸

之後仲話佢哋請 問我點解唔叫杯貴d
呢個同班熟既frd玩
好似幾刺激
如果係叫餸一齊食除人頭都正常,但今次係一人一個餐自己食
講每人要比多幾多,各自計返條數比錢埋單條友,唔洗分單都得
出社會同同事食飯條數要分明啲,如果唔係會有好
多壞話
耶撚老姑婆上司,月入十幾皮
農曆新年順口同佢講恭喜發財,佢閪晒面話「天主教徒唔慶祝呢啲」,之後理所當然冇開工利是。
到某一年唔知係咪比人問候得多,終於有所謂嘅開工利是,竟然係印張平安喜樂金句紙搭張廿蚊雞
成個department好大我明嘅,但連日見夜見直接under佢嘅都係廿蚊,好心啦,佢阿頭封好撚大封比佢,係都要扮唔知價
唔慶祝所以唔封利是,只收利是,好合理
借錢已經犯法啦屌,行乞
去 exchange 果時好多嘢都要上網訂
由於我訂晒酒店張咭爆左 所以其他野都係我大同訂 但其實佢都係訂下ryan air d 平機票/巴士飛等等
咁其實佢差我成幾千蚊

佢一路無諗住還
之後追佢還佢又話月結單未到 所以未知匯率 blah blah blah
好啦 到真係計數果時 佢夠膽將d 手續費全部撥落我度( 仲有d根本係佢自己買野嘅手續費) 再將所有費用全部round up 至 10 位 ( 1234 蚊變 1240蚊)

之後我指出曬佢所有衰野 佢又扮大方話: 無所謂啦 咁當入我數囉

好啦 追佢還啦 佢鬧翻我轉頭話比佢而家好燥唔好煩佢之類 (你差我錢我唔嬲?)
跟住一路西一個蝦我 (而我一直比佢蝦)

我仲要一路忍佢忍左成個禮拜

之後去旅行仲 pk
佢乜7都話要share 但自己又乳糖不耐症(但嗰度歐洲黎 基本上好多餸都有乳產品)
跟住食野一定唔食自己個碟 一定係食我果碟 試過將兩碟野調轉佢都係食我個碟 wtf
no
幾個fd去食嘢,有個fd叫咗碟餸,但係另一個人無食過,去到埋單嘅時候佢話因爲無食過碟餸所以唔會夾碟餸嘅錢,然後仲要叫返個friend自己出晒碟餸嘅錢。
個friend最後嬲到震
我個frd 食左200
我食左大概130
然後我friend 話唔駛計咁麻煩啦 直接張單總數除2啦
我同你一樣
我多數都係話有coupon 大家一齊用
然後減左個數再除
airbnb/ 沙嗲王都係咁

可能各人有各人睇法啦
但我覺得拎 coupon 出黎當錢又cheap d wor (真金白銀現金券除外喇,雖然咁比錢感覺都係唔大方)
平時睇戲食飯都係叫人比住先,話自己未禁機銀包無錢,到食完飯問佢拎返,次次都比唔足,睇戲既錢每次都借D意走數。最好笑有次搭地鐵問佢借$1買車飛,轉過頭叫我記得比返$1佢
做人姊妹要收翻con錢
最尾個兩點有咩問題?
Con都有得share
俾著我即刻唔撈
出去食飯大家夾公家數,但係佢食曬每一碟餸入邊最貴/好食嗰啲,完全唔理人哋有冇試到...
Eg 食冬陰功湯食曬入邊所有蝦球,一隻都唔留畀人
最慘就係佢仲要話 自己其他餸都唔食得,所以逼於無奈只可以食嗰啲喎...問佢點解唔食得又講唔出
但明明其他餸根本冇問題,又唔係辣又唔係過敏,就算真係都唔會係咁多嘢都唔食得啩...
根本係搵藉口畀自己自私食曬啲自己鍾意食嘅嘢/靚嘢 我哋就負責執佢餸頭餸尾
講漏左
跟住佢地仲要係我面前曬名牌野 話自己買左d 咩新野 etc
有一個當住我面去 mac 買唇膏
你都好,肯比自己個份
我有個朋友(反左面)
叫我出黎幫佢放電話
咁約出黎飲茶啦
你老味學人帶40蚊出黎飲茶
得!唔緊要我請
你老味個間電話鋪我放開架
條撚樣知道個價架啦
去到間鋪又話太低唔放
之後累積左好多野反左面
同幾個朋友一齊去旅行
有個朋友 唔帶信用卡 無開海外提款 剩係唱咗少少錢
咁我地咪話 你唱啲錢未必夠玩咁多日喎
咁佢就話無問題 實夠
咁好啦 去到臨尾2日 佢發現好似真係唔夠錢
為咗唔阻礙之後嘅行程 我地咪話借俾佢囉
但佢唔想借 因為佢唔想洗突佢預嘅budget
結果要我地為咗佢 窮遊最尾2日
之前去 exchange 晚晚同幾個女仔一齊煮飯
跟住其中有一個話要去旅行幾日叫我哋扣返佢果幾日飯錢 ( 但問題下係好多材料我哋都係買完用好耐時間 e.g 米,醬 個d)
我地成班話唔識計叫佢自己計 然後不了了知

ps 佢未講呢件事之前已經係個 pk 黎
次次買餸佢都話唔得閒 永遠煮完飯先蒲頭& 一食完就消失, 咁耐時間淨係洗碗/煮飯1-2次)
重要買餸個超市要行十幾分鐘,我地次次都買勁多每人每次起碼拎10kg 野返hall

然後我哋次次煮飯都唔通知佢
佢住隔離座要我地開門
我哋扮收唔到佢 whatsapp 唔開門比佢
但唔知點解煮完佢又識自己上黎

跟住我地d 野多數都會放係 common room ( 因為間房係廚房都會有一架裝食物) 然後我哋發現佢m 走左好多嘢
最後放曬d 野落我房 haha

仲有佢勁崇洋 果時佢話我哋食飯太貴唔同我哋夾
佢夠膽有次我地請個鬼妹食飯果時自己拎埋塊扒上黎同我哋食
跟住仲同個鬼妹講話我哋d 菜係 frozen food
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞