你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
大學有個同學 4年黎無見過佢食飯 問佢點解唔食飯 佢話唔餓 但次次一大班人食飯果時都見佢拎啲零食出黎食 又拎盒麥精出黎飲 重點係啲零食同麥精壓到成pat屎咁 次次都見佢係書包底拎出黎
最最最最重點係 之後發覺佢4年黎不斷偷人野 咩都偷 咩人黎
非常明白...

友情vs理性? 我最後都係理性戰勝感性

其實一個人同你/社會主流價值觀唔岩

相處落已經唔係幾好 但中學困獸鬥7年 點都有少少友情既?

經歷多左 識類比 識分析 就分清楚咩係朋友 咩係小人 咩係水魚

當然 最後稻草都比整斷 緊係有大獲野既

例如挑撥離間你女朋友 暗中勁踩你台高自己

寄核突野比你Fd 罵屋企人 落井下石

話你讀到上三大係因為你屋企有錢...etc

不過多得佢我先知呢個世界上有咁多痴線佬
讀毅進同同班同學去沙嗲王食午餐
大家叫既都係一樣既飯
佢飲熱飲,我飲凍飲
埋單既時候,我諗住總數除2
點知佢同我講我既係凍飲要加翻2蚊再要加翻個2蚊既加1
你地朋友多數窮撚
人以群分 成班垃圾打壞

我好彩身邊有錢人多 個個你比呢餐我比個餐
幾萬蚊一餐飯輕鬆
呢度分2種人
第一類:覺得幾毫/幾蚊唔重要,人地食平,自己食貴,打算除2,人地提出你貴dy就話人度縮
第二類:覺得均均真真,自己食平,人地食貴,對方提出除2就係度縮

結論係除非成班人都係同一類人,否則全部都係度縮
要大小二便後先磅
睇到好燥
有次食野個fd遲到叫我幫佢落單叫個麵先,到左發現個麵淋左就走數唔比錢
價值觀唔同已經好難相處
有時如果唔係pk 野都會想試下係佢角度諗下點解會同自己唔同

但如果佢pk 嘅話有時一路想同呢個人絕交 完全無聯絡但係之後又會心軟

至於中學同學其實 keep 到已經好難
所以有時都忍下算 但都要保護自己
(我覺得已經有小小變左 fwb 對待)

但你講果d唔係價值觀唔同 係真係pk 黎
單單唔用粗口爆佢都對唔著自己
有次我地一大班人 4女2男去薩莉亞食lunch
嗌左三個麵 兩個pizza 8隻雞翼 4碗湯
因為都係share 所以埋單大家諗住除開6份比
點知其中一個男仔話 佢冇食過pizza 同其中一碟意粉 仲有淨係食左一隻雞翼同一啖湯 所以想逐樣除開計
有個中同買左部棉花糖機 之後成班朋友去佢屋企玩部機 佢話友情價 逐個收人$10
同朋友去日本 去到便利店唔夠散紙買野飲 問佢借住少少錢買野飲 佢話:唔得喎 你自己冇錢呀咁樣 而加諗翻佢好小氣 係咪驚我唔俾翻佢
朋友A喺外國返黎放假,朋友B本身話請A食放題 到嗰日B就扔咗幾廿蚊左右就當請咗A 之後仲大大聲講我請咗㗎啦 我坐佢哋對面都覺得B好撚柒
1. 幫佢買飯,大家樂35蚊套餐有飯+湯,返去時唔小心跌左個袋落地,碗湯倒瀉左,只比返30蚊,話個湯值5蚊
整跌左碗湯仲要人地比原價 不過幫佢買飯都應該有水腳既

1. 食飯通常我碌卡,因為其他人無卡,咁例如個數係157一個,有朋友會話:160啦,呢位朋友就會問唔係157咩,搞到好似負責埋單果位有著數咁
即係比$160先啱?

其他都好小家
係,我屋企就係咁,搭程三蚊嘅接駁車都會俾人話,買對百幾蚊嘅鞋會俾人問點解唔係39蚊
而家仲要問返我轉頭點解我咁寒酸
結婚男家講好比禮金之後走數
我試過係三文魚壽司,見到佢好努力一開二定三,用佢對食過既筷子整完塊三文魚已經殘到無胃口食。我一早已經話不如成舊佢食啦
係窮呀
外國讀書,正常平均一餐100HKD
條撚樣成日話沒錢
1)有一次兩個禮拜我幫佢俾住飯錢先,計埋Uber eats 宵夜大概2100HKD,佢成日話會mark住,最後還左一千不夠,仲大條道理當自己還哂咁,笑9我地窮
2)佢叫我吃食佢一啖甜品,吃完話要我俾一半錢
3)叫我幫佢比錢從來不比surcharge(我冇食)
受害者不只我一個🖕🏼🖕🏼🖕🏼
係外國同女朋友同個housemate 住
平時我同女朋友冇煮開飯得啲公仔麵之類
有次女朋友發燒我就去煲粥,用得好少米,個housemate見到問我啲米係咪你自己
又話你洗米跌左出黎嗰啲唔好哂自己執番黎用
轉頭我俾5蚊美金叫佢唔駛找佢真係收

佢唔係窮,揸benz成日買貴野
但佢男朋友買杯咖啡都話做乜要用錢
1.唔想出800蚊一日請人,但d野又至deadline ,
俾同事催到嘔都無請人,務求要搵個人工最低既水魚而拖住唔請,最後要客打種催鳩先呃左三個人黎面試『試工』一個星期,將成個月既野輪住俾試工做,最後就話人唔夾唔請

2.同事做過左一看r加人工,度縮話好阿!
最後加左500蚊仲加多左兩倍工作量

3.好人老闆見我地team要開ot,問度縮要唔要買埋我地個餐,度縮係哂咁多個同事同老細面前,剩係問左刷鞋仔食唔食,無理過其他同事
家教主要係
大部分都係本身有錢有能力,但自私,要用人用到盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞