你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
應該係家庭因素
老實講我到初中都會不自覺地佔個好朋友好多小便宜
再大少少覺得自己好仆街
之後逢嗰個細個冇同我計嘅朋友生日我都會請佢食放題當感謝/補償,或者係俾自己良心好過少少
呢啲人真係唔好同佢做fd
講真一齊食叫10樣野其實每個人都唔會全部都鍾意食果10樣野
減左你自己唔食果樣唔通全枱人逐個逐個計咩
唔好講最小家 講個近近地

上個月同事A Last day
咁公司細 就得我+同事A+同事B去食Farewell飯
本身對同事B已經反感 不過俾面同事A就去左呢個飯局
去左和民食飯 咁有 Lunch set既 我同同事a都係叫左個70左右既set食
同事B就走去叫a la carte 叫左成190蚊
食完飯埋單 大家都預左請同事A
佢夠膽死俾返180蚊 (總數係36x)
我到底係請同事A定要資助埋同事B
真係厚面皮到 要人講出聲就唔好意思啦
條友成日食就食最貴 俾錢就要人俾埋佢個份
幾年前係大家都仲係大專生,係大陸買粒2A電,價值1蚊,我地一行5個人,佢叫我地夾返錢
發夢見到

某個親戚係美國老華僑,好有錢但從來一毛不拔仲要拔人地d毛

例如教堂派免費野食畀公園同露宿者,佢會走去攞,仲要多到食唔晒

為咗攞多d政府福利,同老公法律上離婚,攞多份錢

攞一間政府屋都唔心息,呃多間返黎,逼自己個仔搬入其中一間

一家人出黎食飯,大大聲極計較咁叫人AA,因為佢對仔女冇佢咁肉酸度縮成日請 唔講以為d錢佢嘅

去旅行要對仔女出錢,自己有錢唔閪用

自己係美國,佢個近百歲嘅老母係香港,咁大年紀真係隨時走…而佢覺得機票貴所以好少返黎 佢老母果時一個人打幾份工兼做晒屋企家頭細務養大佢地

勿相認
發夢見到

某個親戚係美國老華僑,好有錢但從來一毛不拔仲要拔人地d毛

例如教堂派免費野食畀窮人同露宿者,佢會走去攞,仲要多到食唔晒

為咗攞多d政府福利,同老公法律上離婚,攞多份錢

攞一間政府屋都唔心息,呃多間返黎,逼自己個仔搬入其中一間

一家人出黎食飯,大大聲極計較咁叫人AA,因為佢對仔女冇佢咁肉酸度縮成日請 唔講以為d錢佢嘅

去旅行要對仔女出錢,自己有錢唔閪用

自己係美國,佢個近百歲嘅老母係香港,咁大年紀真係隨時走…而佢覺得機票貴所以好少返黎 佢老母果時一個人打幾份工兼做晒屋企家頭細務養大佢地

勿相認
幫朋友整完機,零件$同車費虧左,之後食完飯話唔記得帶$,又屈多劑
肉酸到
仍俾少一個崩你你可以甘勞工處玩大佢添呀
讀中學果時 有個同學話自己有張補習coupon就快到期 問我要唔要

本身以為佢用唔著先送俾我用 點知佢話: 你個course用coupon扣左幾多錢記得俾返我
開名玩臭作啦
達哥 借錢俾人買電視記到2047
愛回家 根叔
不能同意更多
依家我終於明白點解啲鬼佬要分開單埋
完全feel到佢嗰種度縮
為左砌女
叫佢細佬落街
連50蚊飯錢都唔比
個腦被山竹打壞左?
冇錯真係表露無遺
如果佢一個人食120*0.8 =96
同你食192-108=84
擺明想搵你笨
最後你扔低120 =佢比$72
Win 哂
我同你個 case 差唔多
買雪糕第二杯半價 我地兩個杯雪糕係一樣
佢夠膽淨係比半價嘅錢我

其實我比佢搵過好多次笨係岩岩先冇同佢玩
我200

人地百幾
同一個中學同學黎 初中個時借左我幾十蚊
叫佢還 佢答我 你愈叫我還我愈唔還
最後廢事追算

之後家政堂就分開左兩組輪流上
佢個組就煮野食 我個組就縫紉
咁佢個日整完煎腐皮卷 (材料錢係學校包左)見幾香想叫佢請舊黎食
佢話要收返十蚊 最後緊係無食到
點解你唔開佢波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞