你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
我覺得你做人夠豁達 心胸廣闊呢點係幾好
由你地細個日日要你請野飲 明顯已經唔真心當你朋友 搵你笨
但無必要對呢種只為攞你著數既人好

雖然你唔計較 但咁做都有d笨實
你腦有問題
人地請你食飯, 你一個幾毫都唔撚使出啊!!
你老細係咪叫你夾返錢啊?上面啲人係屌老細屈佢地請埋其他公司人食飯
你有冇出一個幾毫啊? 上面啲人屌FD夾錢計唔計零頭,積少成多
你呢??? 你俾左幾多錢食飯啊??
上面啲人話你乞衣真係冇撚錯
皆大歡喜橋段
我ex 喺我生日送左一套護膚品畀我 買左幾千蚊
同我散之後就問我拎返錢
咁我見大家都好嚟好去 嗰排佢又好似等錢洗 就過左大半錢畀佢

過多幾個月 佢問我拎淨低嗰細半份錢 想我過返全數錢畀佢 究竟我以前係咪你女朋友點解可以小家到送左出去嘅嘢要人退晒錢畀你 嬲得濟 即block好行唔送
係咪唔俾去廁所
有d仆街好撚大食食足兩人份量,讀書時期慳得就慳
梗有d撚屌食飯嗌酒飲,有d人唔飲又要人夾,酒就一定貴過飲汽水,你要飲酒唔該自己比返,側側駁係張單道除大數
一直都覺得放個心出黎對人 人地都會咁做
但係我係錯的

同埋果陣我一年先見得佢地3個星期咁
就覺得真係加埋2,3舊水真係無乜所謂
請下飲水飲可樂我真係無記住係心裡

係我幫你地出頭 但係係我錯 我接受唔到呢樣野
我反而見過好撚多有錢人最度縮
之前小學book場打羽毛球 有條友打左15分鐘咬柴打唔到

咁幾個學生哥打完分番錢 佢都要計佢有105分鐘冇參與要扣番錢
我地幾個:
跟住叫佢留錢睇鐵打唔使佢比 以後冇再約過佢打波/食飯

最慘係幾年前re-u 先知佢屋企勁有錢+搵勁多
有次個fd生日約食飯
本身約好左食放題,但撞正我屋企做節
我係食飯前一個禮拜通知佢地我食唔到
佢地已經打去改左人數
點知食完飯果晚收到通知
話佢地果晚請食壽星同佢地自己食放題條大數預我夾一份
連蛋糕錢350蚊
嬲到我仆街

仲要全部人出黎做緊野唔係搵得少
我真心唔撚明做乜撚野
有次同個fd行街,咁岩經過starbucks,佢就話有張買一送一嘅卷,問我飲唔飲,一開始我話唔想飲,但佢就係咁話自己一個飲唔到兩杯,好哂野,咁我就話好啦你買,買完返黎之後,佢問我拎返杯野飲錢,仲叫我比返原價佢.... ,因為佢話張卷係佢出而唔係我出,所以要比返錢,我即刻屌撚左佢老母一獲,當場走人,之後就冇再同佢講過野
一睇就知條友係公屋打靶仔
無家教
間唔中都會遇到呢啲情況
我係一滴酒都唔飲
但係如果出聲 我又驚佢哋覺得我小家
都唔知點講好
佢地小家d,唔聲唔聲要人夾,飲淨仲要拎埋返屋企
屌你個腦真係有野
第一, 你一開始話你老細請"同事"食飯 (或者同其他老細應酬), 食咁平, 好度縮
而家就冇左"請同事"食飯果項 搬龍門啊??

(你原句:"嘩 請同事食野同其他老闆應酬要食貴啲都唔肯呢啲唔係度縮係乜撚野啊")

第二, 人地食平野貴野關你撚事咩, 老細一定要食貴野? 人地食好野果陣唔話你知唔得?要向你報告?

第三, 我冇在意一分幾毫, 係你講上面啲人有呢啲回覆, 我再反駁你言論
你有冇見過我係呢度, 有講過任何計較一分幾毫問題??
我果句係 "上面啲人屌FD夾錢計唔計零頭,積少成多", 上面啲人啊!! 唔係我啊ON9仔

不如你驗下智商
聲稱請食飯
跟手話自己budget其實係幾多錢,
但嗌嘢食專登嗌超過budget既嘢食,咁你話好想食唔通唔俾你嗌咩
到最尾叫你夾返超過budget嗰筆錢
樣樣野計到足 出去食飯 俾貼是人 佢都要攞返 買野差dd 都要計
以前同三個frd夾屋住
其中一個負責交租(只係做轉賬,錢係三個人夾)
另一個負責交水電寬頻(都係大家夾)
我負責日用品

負責水電條友話交錢好麻煩,叫我去轉自動轉賬(因為d acc 係落我名)
我搞完,佢喺出面唱鳩我,話我貪鳩佢飛行里數
大佬果幾十里,去台灣都萬五里啦
最小家唔係佢兜口兜面同我計
係喺出面唱
最弊係唔儲 miles嘅人唔知條數
以為我真係貪左好多
正常飲酒嗰啲都會自動自覺自己除飲酒條數
要你出聲已經係度縮
世界級同事實錄,勿相認

1.
同事A代大伙買生鮮食物,放係公司雪櫃。其中同事B買完唔記得拎,亦未找數給同事A。
一兩星期後,大家食過番尋味再訂,同事B再次落單,然後私下找同事A說訂多左,扣番一件。
到貨後佢扮撚哂野拎新貨,但大家以為佢有訂新一round,所以無為意,過兩日取哂貨佢見終於有人拎左佢件舊貨,先捨得俾錢同事A,中伏位同事就好無奈,得番好短有效期。

2.
同事A撩同事B refer佢開信用卡,介紹人有回賺,被介紹的迎新也豐厚點,大家都有著數。
同事b答應後,同事A要求B瓜分番B所得既優惠,話如果無佢要求,B一蚊都無得賺咁話

3.
同事A去日本,幫同事B買野,3000 yen 左右,番黎收佢295蚊,表示匯率係0.0968,同事B好單純,問多兩次見阿A咁堅持0.0968,谷9氣都照俾錢佢。俾錢後,阿A鬼鬼崇崇俾左大大盒草餅阿B話特登買俾你架。
一查就知道盒草餅大概1000yen,加一加條數就知,根本係阿A買多左手信,唔撚想食又唔捨得送,所以打埋條數落去,佢又無辦法話俾B知claim佢4000yen 7算,就mark up匯率變成3000yen 9算
食平野係度縮
有錢人食平野係度縮
笑撚到我!!
仲有$1.7同紙巾, 實係唔關當事人事

屌仆街, 我都係出返去先
咁你真係好on9 ,借還借,唔撚還錢最黑人憎
大家食完飯計錢果陣分到d一兩毫
佢會叫你夾埋下幾次食飯d毫子尾數至少夠10蚊先俾佢
佢唔收銀仔 十蚊都一定要紙 因爲重
不過如果佢自己要俾返錢你就會有咁散得咁散
有次同佢一齊佢去print notes
咁啱我部機load唔到
我知道佢個人咁樣一定唔會幫我print埋
所以我就抱怨左兩句
「頂 咁黑架 一陣趕住上堂先咁樣」
都已經冇提到叫佢幫手
點知佢竟然答我
「我唔會浪費我d quota 架」
然後佢平時自己又成日叫人幫手print
Exam前自己約人出黎叫人教下佢
地點約係自己屋企附近
永遠要人就佢 勁自私

仲有好多不能盡錄
我未見過2x歲後生女可以成個師奶咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞