你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
成班人去泰國旅行
行入七仔買嘢飲
一人一支
最平同最貴爭得幾baht
堅持要分開比唔肯用公數出

食甜品,每人揀一款大家share食
埋單時話自己無食過其中一款叫揸數個個比番個份錢佢

買到成手嘢去搭的士,為左20baht死都唔肯上車
仲要係5個人除,為左一蚊唔夠嘅港幣
最後我忍唔住話個20baht我比,佢先肯上車
同朋友借錢買電視 比人講足幾年
F.2嘅事

過年期間,去同學屋企做group project, 同學個阿嫲派利是俾我地,
之後阿嫲入咗房之後,個同學問我地收番封利是。
去我屋企打機
佢拎哂電話 iPad 尿袋 出黎叉電
問佢做咩
佢話慳返啲電費
雖然唔關度宿事 但都分享下

我見朋友要拍拖洗費大 生活又唔算富貴 讀書壓力又大 見佢成日搵工搵補習等錢洗 咁多年老友 佢約我食飯我請佢 雖然佢話唔使但我都堅持請 反正一次半次

點知後來嘈交畀人唱用錢買朋友 真係心都涼一涼 好人難做 以後唔咁多事 數還數
中學就係有條撚樣日日都問人借紙巾自己又唔帶
唔撚係咁卦
以前中學一班人出去玩,玩到半夜有個女仔話頭痛,叫我地幫佢買必理痛,返黎比返錢,咁我地幾個男仔就落街去7仔幫佢買必理痛,買完返黎佢食左一粒,然後話我食左1粒比返5蚊你地
我地
好似我
次次大圍去book嘢買野食 佢都會第一個去order/book,但係到畀前一刻就會叫隔離果個人畀住先 最後不了了之

我都成日遇到,又話俾番$,但最後一定會不了了之
1) 幾個人一齊搭的士返學
一人俾一程
到佢俾嗰日佢就話唔搭

2) 搭火車地鐵返工
為咗75折喺閘口企到夠鐘先出閘
但出閘嗰吓又要狗衝

3) 情侶食飯aa制
每餐一個人埋單另一個就即刻拎電話出嚟payme
試過為咗幾蚊喺payme互射
不過我覺得係情趣嚟
屌你冇錢唔好學人買野
飲水點計
琴日明明係一堆負皮
[處境題] 女友生日想去海洋公園

http://lih.kg/bJLcBS

見你識人有免費迪士尼飛⋯
用whatsapp係咁係度R....
請過有一次去同朋友食飯,咁我請完佢食之後去游車河. 架車係去同埋佢自己揸

落車時佢要我夾返油錢
人地本身三個人可以除
你就要硬食手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞