你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
借錢唔還合法?
我係咪識樓主講個個人
兩條友食譚仔過橋aa
逐件餸對返價錢計
數住添幾多碗米線
我個情況大致上同你一撚樣,
臨中學畢業果陣 幾個frd 提過下暑假去香港某個地方3日2夜, 但冇講過確實日期,
只係講左大約邊段時間 (成件事都係係咁易傾左唔係好多句), 之後都冇再提過不了了之,
大半個月後晚上 9 點收到其中一個人電話, 話聽朝7點船 我心諗你唔好聽朝先講?
我唔撚洗執野買野準備嫁? 日期時間都唔知, 我實去嫁?
我已經覺得佢地冇尊重過我, 又咁岩果日就係我爸生日,
所以我話下我乜都未執喎, 我唔去喇我爸生日, 之後佢話「哦好丫咁我同佢地講」, 然後收線.
又過左大半個月, 另一個打黎(搵個數口最好嘅打俾我已經心知不妙)話要我俾返酒店錢, 話因為book左兩間房,
我就話我冇去到你都已經4個人(忘記左4個定5個人)點都要book兩間房, 點知條撚樣就話唔係,
如果我一早話唔去佢地會瞓同一張床, sofa 心諗有冇折墜呀 .
佢就咬住我句冇理由因為我爸生日所以我臨時唔去, 要佢地俾埋我果份, 但其實由頭到尾都冇講過確實日子幾時去, 之後佢仲講左一大堆野 @!#%@*!#%@#@#!@^#@!#%!@#, 我都冇聽到.
因為喺我唔知情嘅情況下發生嘅野都要我負責, 唔洗聽都知全部都係狡辯,
我一句撻埋去:「你想要錢啫下話?」「幾錢呀?」「$327」「咁我遲d會過數俾你地」,
之後就cut鳩佢線. 收線之後喊撚左出黎, 都識左好幾年, 原來自己咁有眼無珠.
拿拿林過左唔知$330定$350解決左件事, 送走啲瘟神.

仲有單有少少核突, 畢業前果年請過佢地幾條友黎我屋企, 我同佢地出去買野食時先臨時話屋企人請佢地,
之後有個核突到我喺百佳埋單時最後衝線咁執多兩支加埋接近30蚊嘅支裝飲品( for 佢自己拎走)
但其實已經買左好幾 pack $20/6包果啲飲品, 唔明點解啲人咁核突都做得出, 你拎多幾支扮係想大家一齊飲都冇咁核突
"你食唔晒分d 俾我" 呢個我都經歷過!
屌,人地5個女仔諗住叫3碟,佢又話窮酸,要人一人一碟,好啦,人地一人一碟,一上台佢又話人食唔哂,問waiter拎多隻碟再每碟拎人(少少),最後佢嗰碟成座山咁大
講緊食中國野,又炒飯又牛河又叉燒咁
嗰陣商場有booth玩賽車
我地成日落去楂,一人最多五分鐘,有錢仔同另一個男仔都話有興趣買
佢就話一齊夾錢,最後有錢仔負責碌卡買,我都有份幫手裝一齊打,但我無夾嘅
條撚屌扔低100,話呀爸未寄錢,下個月就有,粒聲唔出成套連枱盤連凳搬咗返佢host到,有份夾錢嘅嘈咗兩個禮拜佢先打爆機拎返出嚟
5,6個人去唱
你唔揀冇人會識唱既都算
你自己霸左一半時間都冇問題?
仲未計佢本身日文n5都冇
聽歌多過唱歌
有冇八達通關公司撚事?
做乜要用自己八達通去幫公司慳錢?

伸脷:claim 錢次次都係用八達通價claim原價
咁你地唔撚識點歌?
唔通人地俾錢淨係可以跟你地大隊唱Zd佢唔想唱嘅歌?你地唔鍾意全部都係佢d歌,咁你地唔識自己點歌?你點得少咪出得少,人地點得多咪出得多。你咁撚計較一係就以後淨係同唱同一堆歌嘅人出去唱K,一係就出去唱K限每人點幾多首囉白癡
我地個時讀緊大學 year1,個陣仲要係陪佢出去睇電腦
係識佢之前已經有聽到佢唔少事非
對男仔係度縮到不得了,對女仔就非常大方...
後來我同其他fd講返呢件事,有人爆返我聽個張coupon仲係要女仔送比佢
點解唔用電話del走佢d歌
想唱就當我地另外3,4個人得果3,40首
都已經好多
但佢點左都有同我地差唔多數量
號唔通為左爭番個數
就揀唔係太想唱既歌?
你都白痴
上年同10幾個朋友有男有女去泰國玩五六日
一去到泰國機場個女仔朋友主動幫我地買咗上網卡
其中我哋三個人夾一張,每人大約34泰珠(8蚊港幣左右)
佢由到咗泰國嗰日開始日日追我哋,但因為我哋好多人都係得大紙,所以未還到比佢,都差唔多最尾嗰日佢又問我,我話我得$1000泰珠,然後佢話我幫你去唱錢啦
屌個幾蚊睇到佢有幾斤斤計較
不嬲借$容易還$難,唔係點解收數公司全部都係惡人
以前圍內幾個朋友
有兩個嫁左派利是派50 20
今年到我派嘅時候咪跟派50 20

點知有一日有個FD同我講返
話嗰兩個已經轉左50 50幾年
意思話我派少左俾佢
仲問點解我冇留意佢地派幾多
一年逗咁多利是邊會留意
人大左已經完全唔會在乎利是入面有幾錢
再加上利是本身都係利利是是
真係估唔到佢會同返我講
講完我下年想派20 20俾佢
你老味
咁你咪度縮嗰個囉
自己唱唔到咁多就唔俾人點,咁計較下次就限歌數啦
同個朋友一齊去旅行

去之前一排佢whatsapp我
有冇防曬?有冇潤髮乳?佢話佢想用但唔想買
Ok我當你環保

之後佢話唔買電話卡 想慳錢
ok我當你旅行唔想玩電話

跟住佢話唔夠錢 咁我幫佢俾住先
用公數還錢
Ok咁你無錢無所謂啦
上到飛機同我講收埋左500蚊無用 係咪好叻
另外幾個人西哂面
差在未口講出黎
咁唔理人感受
都冇問題定你平時就係咁?
比完1/5,1/6錢
但就唱左成半時間
睇黎下次del佢點左既歌先得
我就覺得重點係佢點完又唔識唱覺得佢浪費時間啫.
btw 支持你咁做呀
讀書有個肥仔成日r我地煙,放學突登行最尾自己扲包煙出黎
之後仲同人講介煙
介買唔介食
成日問我借幾舊水請囡囡食飯
還完錢後三秒再借返同樣數目
唔借俾佢同我講見到我銀包有錢問我做乜唔借

學期就完成班去左一日實習出左500幾
全班一見佢有錢渣手起哂身問佢還錢
果下笑到

已絕交
同事車完我叫我夾隧道錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞