你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
以前細個窮 慳慣

不嬲食野都計住食抵野

有時出去同fd同學同事食野

就不知不覺露底

例如食野貴唔飽 就出去買包食

加杯豆漿廿蚊就唔要

而家知道就唔會同人食果陣咁慳

潛意識唔計

但係老實諗唔明點解出街就要俾人劏食貴野又唔抵
耶撚老姑婆上司,月入十幾皮
農曆新年順口同佢講恭喜發財,佢閪晒面話「天主教徒唔慶祝呢啲」,之後理所當然冇開工利是。
到某一年唔知係咪比人問候得多,終於有所謂嘅開工利是,竟然係印張平安喜樂金句紙搭張廿蚊雞
成個department好大我明嘅,但連日見夜見直接under佢嘅都係廿蚊,好心啦,佢阿頭封好撚大封比佢,係都要扮唔知價

啲耶L唔派利是,但係又收人地利是,真係老土到爆。
好多,有好多o咀既事,但都仲係朋友既,只不過好o咀
朋友A:
1. 幫佢買飯,大家樂35蚊套餐有飯+湯,返去時唔小心跌左個袋落地,碗湯倒瀉左,只比返30蚊,話個湯值5蚊
2. 出好遠換獎品(現金卷),第2日一齊食飯我知到原來佢前一日咁岩去左換獎品隔離(差10米)既鋪買野,同佢講「早知叫你幫我換啦!佢答「仲咩要幫你」
朋友B
1. 食飯通常我碌卡,因為其他人無卡,咁例如個數係157一個,有朋友會話:160啦,呢位朋友就會問唔係157咩,搞到好似負責埋單果位有著數咁
2. 出來食飯大家無睇價錢(包括佢)係咁叫,最後350蚊位,佢隔左成年仲拎緊出來講,好似怪推介餐廳果個
3. 一班朋友出來緊係大家share開開心心,但佢細食,而家出親都建議一人一個飯,勁頹
4. 大班人夾錢旅行,幫手book野,佢覺得book貴左(其實無book貴),跟住再要book時叫你唔好book,由另一個人book (點知另一人完全唔識book,仲book貴左
大陸套叫佢同第個用啦
中學同班有班女仔佢哋成日一齊玩得好埋
但食飯計埋毫子計到盡
咁都算啦
佢哋去camp用沐浴露/洗頭水用咗人哋幾多要計返錢
ching喺邊度返學?荃灣撘去中環都未使150蚊,重要撞啱3個同校
有咩問題?
其實通常係父母本身都度縮。
或者屋企真係好窮。
又或者真係細個冇乜朋友親戚,唔識點同人相處同人情世故。
留名
其實係咪你人緣有少少問題?
同我個朋友禁似
果次佢生日成班一齊食飯 7-8個人左右
慣左生日唔洗比錢 埋單我地找完錢剩返張十蚊紙
本身諗住十蚊當比tips 點知佢話下 點解唔拎呀
跟住張十蚊紙自己袋左
呢個fd以前中學嗌外賣比錢都話自己得500
跟住叫佢比錢又好似好唔情願唔想打散張500禁
次次佢話唔想打散張銀紙
25蚊 想人幫佢比果5蚊 因為唔中意人地找散銀比佢
小學同學冇帶鎖匙 上咗我屋企
我慣性放學沖涼 沖完涼
我見到我屋企12包檸檬茶同8包公仔點心俾條仆街食哂飲哂(佢只係一個人)
12包檸茶,當俾佢睇糖尿囉
我都會諗下d野抵唔抵。
不過同得人出街食就唔會真係計住計住。
因為我自己都試過識d人,我唔知佢係真係窮到一個極點定點。連大家樂食個飯都會寸你,話你好撚有錢。呢d人一齊食飯係好煩好掃興。
食撚死佢呀
歐洲國家我覺得接受到。
香港,比乜鬼野貼士鴉..... 一來已經加一。二來,比左貼士都唔係果個員工袋,冇意思。
我都唔知
但之後同其他人傾返發現佢地都係d 自己會係咁買奢侈品之後係咁話窮嘅人黎

但自覺自己次次同佢地出街都唔會縮數個d黎

佢地成日都會我都會自動買蛋糕/禮物
但我生日就咩都冇
以下係真人真事,由中學識到大學:

1.去旅行叫左成圍菜 黎到之後唔岩胃口扮病
之後我一個人清哂 比錢個陣佢又唔扮下野夾一分
之後出左去佢問我去唔去食拉麵
心諗頭先個圍野成萬羊 問你o唔ok又話無問題

2. 去到日本旅行 咁一人請一餐 我請大既佢請細既 諗住佢都識do 點知返香港佢寄一張check list比我
連一支水95羊 半支牙膏 500羊的士錢都列哂出黎
我請個餐就3000羊一位 佢個餐就松屋
佢又勁 張單我都掉撚左佢都仲記得

3. 係香港空堂一齊食飯 咁食茶餐廳就一要單過
我比完錢佢係完全無意思拎個銀包出黎比錢
60幾蚊一餐都慳 但自己玩牛熊可以蝕幾皮都無所謂

4. 我借野比佢 要我親人去佢屋企樓下到拎 佢先肯比返我 仲要去到佢樓下都仲要等佢半個鐘
個袋用到污糟都唔洗下
我成個掉撚左 費時眼怨

5. 去旅行個gip比人掉爛左個轆 咁有買旅保就去claim
嘈怨巴閉話個gip新買 值700蚊
點知過半個月出張單 原來值169.9

6. 係某國旅行就好少巴士既 我諗住算撚數call的士 佢又嫌貴 行撚左6公里 途中係咁話累 又話自己身體差 係咁怨 又話自己黎過識路 點知兜錯
但佢係自己咩住個backpack 而我係拉住一個gip 一個backpack 加部相機 咁同佢行

7. 要手信要你幫佢買野重野 仲要唔比返錢你又怨你好整凹包野 最後打八折
搞手打個和 super

結論: 唔好因少少所謂既友情而辛苦自己 有d人係傻既 又自尊心重 但拎個荷包出黎又自卑
同埋唔好懶唔care 個幾十蚊 班友真係會食住上
最後unfriend 哂 身心舒暢 現時呢班新識 個個都識做 好爽
之前試過食飯幾蚊除唔盡
跟住大家就一路傳找淨嘅錢
搵個藉口塞比其中一個算

但多數拎果個都會盡量搵機會用左佢
eg 某人買差幾蚊拎出黎用/ 入下次公數

但而家有 payme/轉數快就唔洗
1)有個同學成日呻自己好窮 lunch果陣為咗慳錢唔食 但又係咁望住人哋啲嘢話 好想食講撚左十幾次 講到大家都唔好意思食 俾曬d野佢 跟住有個同學呢就帶飯 仲好意思要人阿媽煮埋幫佢帶
但係又成日買埋啲勁貴嘅波鞋啦同埋衫 超級大洗 講到自己好撚慳錢 但都好窮 你話鳩佢 又扮撚曬慘話你歧視佢 講真你一個月買少一樣野 都夠食飯啦 又要買 又要怨

仲有勁多黑人憎野 已絕交
我係慳到幫人慳埋

就算老母 其他人請都係呢樣貴 果樣唔抵

同你個fd一樣

而家除咗老母 唔會咁同人講
有時見識左一段時間又岩傾 就一路忍
但佢就食住上

識得越耐 越輸得多

就覺得如果絕交就冇左段友情 但係唔unfriend 就一路蝕落去

結局都係慢慢 fade out 算

利申 有個識左6 年嘅 frd
自從有次出街我比隔離鯁親個細路嚇到傻左 (個小朋友之後休克好彩救護員到左)
『陪』唔到佢行街
然後話:你都行唔到街ga la 我唔行啦 我返屋企先
就咁留低我一個係銅鑼灣 而當時我仲嚇
到震緊嘅時侯

我就知道呢個 frd 只係一路搵緊我笨
食飯一係問借零頭叫我比住先 明明有錢係銀包但死都唔想比
次次都要我幫佢買嘢飲買個包,每次都係幾蚊幾蚊咁但奉旨唔比翻錢 直情係開到聲都當聽唔到唔比錢 我當做帛金算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞