你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
老細揸車叫我比油費.
行西隧叫我比隧道費
唔會再幫佢打工
點解嗰陣唔同佢講 要畀錢
係office 一大班人去食飯
佢話唔食減肥
但係r d新人職既人杯麵食
係你仆街
去旅行度縮到唔洗錢,慳成皮野

留學去旅行,英國搭火車,連條撚屌我地一行十二人,佢拎哂我地啲火車飛,搏條友數錯數佢免費搭

去到apartment ,講到明有俾錢有床訓,佢唔俾就訓地下(地氈嚟,仲有floor heating ),佢迫上有錢仔張雙人床到,人地張床本身已經訓咗三個,分別係有錢仔,佢條女訓中間同女仔A,最後迫到女仔A過嚟同我同我條女訓

食野你以為佢要俾錢?太天真,我地一人一碟飯,但我地女仔多,食唔哂,條撚屌話,既然你地食唔哂,俾啲我啦,就每個女仔拎1/3,食成碟半野。埋單計人頭,佢就借尿遁,叫有錢仔死話得11個,人地有錢仔有幾次廢事煩幫佢俾埋

買野外國好興three for two, but two get one free,其實咪即係75折,次次有錢仔野嘅,佢都lur佢俾free嗰個佢,話反正你都唔洗錢/你同你條女兩包咪搞掂

最後反到去埋單,因為有錢仔prepaid所有野,有錢仔照舊除11,我同另外4個fd即刻話唔得,佢根本就由頭到尾阻撚住,好多野實際都要幫佢俾埋,我地只肯俾除12條數,你追唔追佢係你嘅事,總之我地唔肯俾埋佢
聽講最後條友俾咗圍返港紙500就算數
條友仲有好多痴線野,想知再講
3個人DINNER, 我同另一個FD叫左幾杯酒 (一杯42左右),
埋單, 唔飲酒既FD居然話要減左酒錢先除3 麻煩到呢
呢個冇乜問題 啲相紙又貴又少
中學個陣都好多人咁做
返學用個膠袋裝冷氣
每次撘小巴都話八達通冇錢借人借錢撘
買嘢扮冇散紙又問人借住先
目的係諗住陰d陰d咁搏你唔會為幾蚊而問翻佢攞
仲有一樣係去入錢同㩒錢都係入同㩒100蚊 求其用都冇咗啦
懶人包
去14日旅行靠痴唔俾錢,食買玩訓搭車全靠走數,慳咗皮幾港紙
BBQ時用水將一樽蜜糖開成兩樽
佢借兩百蚊買嘢
後來佢發現屋企人買咗畀佢
佢畀件嘢我話當還錢
諗起都覺得難食。淡茂茂
點解好似咁多個都借3000
算,點解你會覺得唔算
均真
去飲共同朋友嘅喜酒係咁嗌紅酒,仲話要特登嗌多幾支拎翻屋企
一班朋友去camp,冇人邀請佢佢自己話要嚟,仲要最後要比錢果幾日就失蹤
通常圍內有個習慣係夾錢送生日禮物,果陣大家都係學生,佢竟然話要Chanel 袋
問fd借2千買電視,點知條友仔日日開台唱
屋企人街市執對$10嘅鞋
著到爛都唔肯dum
買支AA超能膠痴翻

支膠賣$20
你係佢本人
同事成日上網買野話無恒生戶口,可唔可以幫佢手入數。幫完佢入數之後係絕對唔會主動比番錢你。
比佢欠得多之後同其他同事講起佢,先發現原來個個同事都比佢叫過幫手入數

仲有佢好中意叫人幫佢買啲零星野,早餐野飲個啲,重來都唔會比番錢。一次半次都會由佢,越積越多就唔會想益佢。問佢追番8蚊個時真係連心底都覺得自己寒酸。
次次食飯都話唔夠錢
之後話唔夠錢 俾住d先
好 第一次我俾咗
一次都冇追佢 佢提都冇提要還俾我
第二次 又唔夠 我俾曬
話星期2還 冇還
我再提佢 又話下星期
屌 冇錢就唔好出黎食飯啦
但係 係ig成日見到佢同d女仔 食好西
差人錢又唔識還 真係唔撚想同佢食飯
已經唔係小家 係仆街
仲有次朋友生日 我買蛋糕 可能160蚊
但食飯一人200蚊 即計叫我俾返40蚊
之前我買蛋糕300蚊 唔見我叫你俾返錢我
食飯無啦啦拎支靚酒出黎
話之前開左 唔好晒
飲飽食醉就話每人隨便夾返一二百就得

餐飯先400幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞