你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
成班人去食車仔麵
個個叫d招牌餸廿幾蚊一個餸
佢叫幾蚊一個餸生菜魚蛋
然後逐粒魚蛋換人地招牌餸返黎
最後自己一粒魚蛋都無剩
李+x
咁撚有錢都唔畀啲我
小學三年班食佢幾啖媽咪麵講到中學畢業
唔信
會小恩小惠 欠下人情係增進人際關系好幫手
有次幫frd 搞生日,間餐廳收切餅費100(夾番每人20蚊到),有個人堅持唔喺餐廳食個蛋糕,要出街度食,但個蛋糕會溶
臨open book 考試一星期
有人自薦話印 notes 仲要貪平用淘寶印
淘寶已經好平但佢仲為左七蚊運費嘈咗兩日
我地其餘七個人話唔理啦要快就得
但佢唔理
最後啲野考完試都未到

仲有
把遮已經爛到遮唔到雨
堅持要等到淘寶雙十一先買

仲有
一班人趕時間去睇戲
大熱天時 佢堅持坐叮叮因為巴士貴3蚊
叫全村人陪佢搭

仲有
佢搵咗個course叫大家齊上
一人幾百蚊
但佢又突然話五個人share個course
但即刻又話自己個日唔得閒
點其他人去拎notes同錄音

我睬佢都傻
你真係最佳契弟
去街去到夜,搭地鐵同搭的士只係每人爭幾蚊,死都唔肯搭的士嫌個幾蚊好多,要其他人攰到死都要陪埋佢搭地鐵,但平時佢自己買衫買鞋幾百蚊件就好捨得
理論上佢係均真 咁中學生嚟講50蚊唔算細數目
但肉酸囉 幾蚊幾蚊咁收唔尷尬咩

仲有
1.平時食飯見嗌嘢飲要加錢就唔嗌,話飲其他人嗰杯幾啖就算
2.行超市見到公仔麵$10有幾包,話上網買平到2蚊,但上網買係要買夠幾百先免到運費,又要等,time cost都唔止
3.成日上網買完衫就退貨,喺度刷信用卡積分
試過一班人去左間食上海野既鋪頭食野,每人嗌左碗麵,之後有個人叫左碟饅頭當小食,碟饅頭有4個,二十蚊。到到最後佢食剩一個,問有無人想食,有個人就諗住幫佢食啦,到埋單個時佢叫幫佢食個個人收返佢5蚊
識條友打邊爐 燒肉 乜柒都好 一定要放題任食 散嗌嗰啲又話唔飽 唔抵

呢個世界邊有人做蝕本生意 俾你任食個啲就算你點食都唔會蝕俾你 但佢俾咩質素你食大家心照
用coupon 畀錢找自己條數有咩問題
成三十歲人痴住班中學生半年
衣:著黎著去都係果幾件衫
食:食完埋單講句:冇帶錢啊幫我俾住先
住:住係其中一個屋企or有時番啊爺屋企or訓網吧
平時生活費應該係呃番黎or借番黎
結果比我地識穿之後呃第二班細路
數學題
事主借左$3000
經過一年時間收返差唔多2000蚊息
咁算唔算違反左你上述嘅條例
有咩問題?
friend搭friend識
平時都無咩兩句 但一有事就會搵我 嗰排佢生日問我佢應該買咩俾自己做生日禮物好 我就講左幾樣 叫佢自己睇下 跟住揀左件gucci衫叫我買俾佢做禮物
我自己都未買咁貴仲要唔係同你好熟仲好意思開口叫人送咁貴嘅嘢
呢個人送成萬蚊俾個男仔用 包埋個男仔去旅行換新電話 到出黎同我食飯叫到成檯都係嘢食千幾蚊 到埋單先話自己無錢 最後要請佢食 叫佢還錢佢都會話無錢 但仲會繼續去旅行同俾錢條仔洗
當年六個人去日本畢業旅行 其中有一個同學話自己去過日本無數次又識日文 做我地導遊 帶我地周圍玩
點知條撚樣啲日文又垃圾 嗌野食叫佢翻譯又譯錯 搞到有同學敏感唔食得 最後一日返香港收我地每人一位$300導遊費 屌佢老母
去旅行唔肯夾公家錢 晚晚都計錢計番匯率 毫子計到盡 有啲地方仲講明 你自己俾番錢 我唔會俾 實際我都從來諗過要你夾錢

旅行完冇再聯絡 當然仲因爲有其他地方頂唔順
三個人食野,佢嗌左個平d既餐,但為左唔煩,我諗住賣單平分就算。過左三日之後,佢突然話覺得我地咁計唔公平要我地每人比返10蚊佢。仲要我去叫另一個朋友比返10蚊佢,因為話我同佢熟d。最後追左我朋友三個月比返10蚊佢
其實點解咁多呢d人

係性格定教育問題
同班朋友去旅行,食甜品全部人都點個pancake得佢一個唔點就咁坐喺度,點知啲甜品黎曬佢就問我地分少少比佢 有個人仲慘成份甜品比佢食左一半。
之後佢因為唔想行街洗錢返酒店先,又唔撚識返(一齊返過幾次但佢掛住睇手機唔認路),畫埋公仔都唔識,叫佢搭車返去但佢又唔想洗錢dllm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞