你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
佢叫我幫佢淘寶集運,我照除開每件咁計運費,佢話貴 話一定係我d野重先咁,叫我每0.1kg除翻開咁計
四個人去旅行食燒肉。食食下有兩個人話又貴又唔好食,
佢地返酒店先。跟著淨低我同另外一個係到食,最尾返去叫佢地夾返錢,話自己淨係食咗幾舊肉,俾少少錢就算。
我地就佢食豬肉,叫曬先話唔食
最尾仲俾我發現佢地去7仔買啲幾蚊即食飯叮黎填飽肚。
問朋友借咗2000蚊幫條女屋企買電視
之後嗰排手緊冇準時還錢

都過咗成10年
條友到而家都重晚晚上網唱鳩我借佢 2000 蚊 ...
實數梗係冇咁PERFECT MATCH, 通常呢D食夠幾多錢先減既COUPON都係減完個數先再除

不過如果咁多人覺得冇問題咁當我同社會認知差太遠, 自我收皮算
成班人飲茶 埋單除人頭
有條友話我無食邊碟邊碟 應該扣返 講緊扣返都只係爭幾蚊

幾個fd飛的由九龍灣返大埔 佢落車先
之後拎張十蚊出黎就當夾左

成班人去比賽要類似報名費既野 咁每次我除返人頭
當每人87蚊 我都只係收齊頭80就算
有次就另一條友比住先 咁我咁岩無散銀 就比85佢
點知佢係咁講爭佢2蚊 煩撚到我問第2個人借2蚊比佢
自此之後我個個都照收齊頭 得佢我收足 毫子都唔撚放過佢

我老母 細細個係雪櫃拎野飲要比5蚊佢 不過都係咁所以好少飲
係街撞到fd
見佢拎住幾包紙包飲品
講笑咁話 整包黎飲
點知條友真心以為我想要
仲勁尷尬咁話:吓...er...唔好啦...好貴
好心啦 咁大個人都唔識分講笑講真
就算係真,一包飲品值幾錢?
做佢條女 買dom都可能要夾番錢比佢
睇完呢個post發現原來度縮同話人度縮只係一線之差
同個fd食飯
例如係食47蚊
佢會比一張20蚊再加無數散紙

如果係我比左錢先
佢之後仲會比埋毫子
因為平時毫子用唔到喎
次次同佢講你比50啦 我有錢找
就算佢有50都唔會比
得40+6蚊散紙 會比晒出黎 話得咁多

唔會再同佢食飯 吔屎啦屌你老母 肉9酸到
1. 因為佢之前已經有前科
例如餐飯每人夾$152 佢會搶住用信用卡比 然後佢就要收位位$160

2. 因為佢果日收撚完錢埋單走先
我地繼續係糖水鋪吹水
之後其中一個FD話 佢會唔會又搵我地笨柒
最後我地計一計條總數就知又中伏

3. 呢條撚樣仲有好多數之不盡既縮數
例如一齊搭的士返屋企
程車要200蚊 4個人
佢夠膽死放低20蚊就算
臨落車仲要交戲話冇散紙係身 叫我地比個銀行戶口佢過數
我特登比銀行戶口佢
最後當然係收唔返啦
其實我d野唔係重得佢幾多,好似差2-3蚊左右,但最麻辣係我要揾翻佢d野幾重然後同佢慢慢計 幫佢做埋集運拎埋唔該都冇聲
同個男仔出街食晚飯
食完問佢幾錢
好似80
我得張一百
佢都冇散錢
然後佢就收左我張一百冇諗住找返20比我
可能人地果日唔想洗咁多係食果度姐
又唔係同你計埋d婆仔數 佢最多係慳錢d
你話應承左請你食飯但發現請7十蚊黑曬面就話姐
次次食飯都叫我幫佢比零頭!
$73佢就比$70 , $79佢都係比$70!
一兩次冇乜所謂,次次都係咁就覺得好on9
咁有一次我就冇散子我就俾咗$120,餐飯好似123,我叫佢幫我比多$3。
佢即刻話我好小家,我心諗。。。你做乜9
個次之後我從來都冇再幫佢比多過錢!
呢d直頭係佔人便宜 唔止同人計
成家人食飯,未開始食已經叫人唔好食晒留返d比佢個女返學帶飯

死港女就係咁寵出黎
同個fd去旅行 有個公家銀包方便平日一齊飲食俾錢
如果我揀左個1000yen餐 佢揀個900yen餐 佢會叫我俾返100yen去公家銀包

雖然好似好合理 但我覺得既然大家係朋友唔使計到噤足 仲要我同佢1x年朋友

不過去旅行真係一個睇清身邊人既機會,無論金錢觀念定人品都會表露無遺
幫人運野我跟返重量比例黎計 廢時有錢銀問題要嘈
不過講真 好心佢託人買野就唔好咁鬼計較
話曬人地又幫佢搞admin野又盛 仲要特登交收
比多果少少都唔肯
有錢仔3P
識玩 見d野難食就走佬等人食曬佢 等自己可以夾少d 都幾pk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞