你遇過最小家度縮嘅人係點?

996 回覆
4113 Like 223 Dislike
好記得家政堂兩個一組,要自己買盒奶,咁我partner 買 一盒8蚊兩盒10蚊,咁佢貪平買咗兩盒但佢唔飲奶又知我都唔飲,完咗堂之後佢要我俾9蚊佢
同兩個同學去飲茶(同學A係鐸叔嗰個)
B問大家想食咩,A都話冇所謂,你照畫喇。
B就叫咗一籠叉燒包、一籠燒賣、一籠金錢肚、一碟咸薄餅同一碟咸魚雞粒炒飯。

A冇食到叉燒包同咸薄餅,其他都有食,我同B就咩都食d。
不過最後都係食剩咗一個叉燒包,幾塊薄餅同三分一碟飯。A就話佢打包當晚餐,咁我同B都覺得無所謂,反正唔洗哂野。

到埋單嗰陣,我同B諗住將個大數除三就得,點知A話佢冇食過叉燒包同咸薄餅,唔應該計錢。然後燒賣有4粒,佢淨係食咗一粒,所以除4,每粒$5。最勁係金錢肚,佢數住有6塊,每塊$3,而下面嗰3件蘿蔔就每件$1。

結果全張單嘅野都比佢除開曬,個酒樓部長問咗我地3次搞掂未,7到上天花。自此冇再同A飲過茶
屌呢d咁鬼肉酸既人縮返入老母個西得唔得
咁都好意思提出
同班朋友食飯,遲左半個鐘到,去到成班話食飽叫我自己嗌野食(但最後都要share 返條數),都算,我叫完野食成班搶曬,最後我食左一啖飯加一啖意粉要比成舊水
如果係幾廿蚊通常都係扣完除,但係佢真係夠頂條數我先覺得ok
中學bbq
有個同學會計你食左幾多樣野,再計返每粒幾多錢,果次之後每年bbq都係佢自己一個
痴撚線
咁呢個我覺得都okay ge....
睇完d case好慶幸自己身邊無呢d人
有個fd同我講話佢條仔叫佢夾返dom錢 因為佢有份爽
笑到我仆街
介紹黎識,最多dom 錢我包
我覺得佢出張coupon唔洗夾既可以話係道理,
如果益埋你地,200/3就人情,不過識得做人既都會揀後者
比我都係揀200/3,大家開心

不過如果扣完100仲有尾數既唔該佢就找埋佢啦
諗返起以前有同事成日唔收我的士錢車埋我 , 又係同我講反正順路一個人又係要比咁多,我話比返錢佢都唔收
幫佢用信用卡買野 唔講多謝不但止 仲叫我多謝佢 比信用卡積分我賺 講緊得一千蚊 到找數發現收海外手續費二十幾蚊我和你 同佢講翻 佢話下次還 還左兩年都未還到
其實好多野只係觀點與角度。
好似上面唱K夾酒錢咁,你話佢度縮又得,唔係度縮又得。
正常啊
唔益的士狗
高質行為
個種寒酸味真係
之前睇post有人comment我覺得講得好岩:
收返人地錢 收少幾蚊就當朋友 唔好斤斤計較
夾返錢比人就要夾多唔夾少
因為每人夾少$2 收錢個個就可能無左好多錢

但係有種人慳人地 闊佬自己
Eg: 之前comment所講
去旅行食呀公就揀貴野
AA就揀平野
真係好撚仆街
一諗起依種人身光頸靚咁 就有啲不忿

不過我自豪自己唔撚係依種人
我都好撚憎毫子,不過我會話,比50唔駛找
學校print power point
雙面印 每版4格
如果個PowerPoint 有17格
咁第3張紙只會印得一格
條友會屌晒鬼 想盡方法縮到變16格 2張紙印晒
為左慳果2大個quota
重點印野啲quota唔使錢 仲有凹
問佢咁慳做咩 又答唔出
就算要比錢都係$0.2一版
縮到咁撚細睇壞眼

上山行路要20分鐘 仲要好斜好用力 巴士車程5分鐘又有冷氣
巴士仲要有轉乘優惠 只需唔知1毫定5毫定9毫 總知唔使1蚊 都唔搭車去行路

堅持食kfc 2x蚊飯做lunch 吉野家$33 都話貴
仲停留係食個飯只需廿幾蚊嘅年代
唔講其他要$40-$50嘅餐廳

電話費唔比人cut台都唔交 叫佢打得少咪上台轉用儲值咭又話遲啲 跟著無左件事 白白送錢比人

廿幾歲人銀包可以一張紙幣都無 得幾蚊碎銀 都算 無錢你咪去提款 跟著話唔想攞錢 叫佢去銀行攞100蚊出黎札袋好似切左佢忽肉咁
唔好睇囉
張coupon一係留返下次用
一係就闊佬啲 「益下朋友」
因為始終你既折扣都係因為有朋友幫你手先用到
其實點解度縮既人永遠冇出頭係有原因
唔係因為度縮呢件事而直接令你失敗 而係呢種係性格缺陷

度縮以為自己著數左 但一定會伴隨代價
例如慳錢唔搭的士寧願行半粒鐘 浪費左一段寶貴時間 慳錢同人計到盡 付出左人情關係

有時要駛就駛 慳個少少永遠係代價大於你慳到既野
5,6個人一齊用公數叫餸食飯
埋單話佢冇食過嗰一碟,計少佢嗰份
生日買蛋糕 平均除開每人廿蚊 有條柒頭話自己已經買左禮物 唔肯夾果廿蚊

巴打講得岩 呢啲人成世無發達
飲大左呀你地?仲好意思係度藍字人 逼人請你飲酒仲好意思話人煩
一齊搭三程的士 第一程我比 第二程佢比
第三程嘅時候佢話上次我比咗今次到你比
真係吹鳩漲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞