Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
對焦我用新鏡都好滿意了。。
連拍1.2x 我有六張fps 都好夠了
靚係指色定咩先。。。
色用nxd tune 到個setting 就快手轉到jpeg 啦
影得raw 唔覺有幾過氣。。。利申同緊a7r3 raw 同d810 去到

差唔多我梗係轉去平機個度
jpeg 係呀
raw 呢?
影純色係特別易起粒但最易執
影其他場景同而家top 機我用21”4k mon 睇分別係5%內
色深爭個少少。。。。dr 咪前面有師兄出左圖掃左盲。 。。d850 仲差
我用過d800 d800e d750 d810 ,的確對低反差係會拉風箱,但極黑有少少光就會對到,單反尼講我覺得無咩好投訴,起碼有少少反差有光都係秒對都準

其他廠勁機先唔講, 要低反差對秒對到得無反
先岩你
咁多細路最後講唔掂去到人身攻擊 一路講緊影像質素,對焦就講到上代機垃圾咁,睇咁多forum 真係得華人咁撚垃圾,以踩人為樂
我琴日貼嗰幅圖表只係回答到「D800E點解有少少時間係高DR過D850」,而且只係半個stop咁大把,響resize一樣pixel pitch之後我懷疑45.7MP vs 36MP係會抵消番嗰半stop

另外如果再睇清楚d張圖,會發現D850 vs D800E:
base ISO 64 vs 100
可用ISO 6400 vs 1600
兩部都係ISO 25600時得4 stop,D850 extend去51200仲有3 stop,D800E停響嗰度
所以響90%或以上時間D850個DR都係好過以前幾代

再加上好多D800/800E/810/810A用家都「升級」去D850,包括小弟,點解呢?:
整體handling,FPS,搵焦,低光AF,tracking,對焦點數量,用XQD,touch mon,前簾,silent shutter,內置time lapse,4k全幅....

利申: 我啱啱入D850不過試完set完一輪之後都決定唔會賣走部D800,因為low pass filter,想留部後備機仲用LP去應付有可能發生既紋理問題如西裝洋服/動物毛皮/某種建材texture

500 f5.6 一有貨就扑鎚

DX mode 小黑七
行近D影囉,不過果日去到都唔知地下有野就咁企人後面,
影唔到佢落地,仲差D扑中個阿姐
有冇人買左Z6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞