Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
啱啱公布? 我搵唔到新聞,淨係搵番發布嗰時呢個roadmap
睇錯 盛傳啫
Dcfever有新聞

不過我真係睇好Nikon 死忠
擺到明Conan部無反唔夠Nikon來
不過人地出d鏡出咁快 個客群好快俾人拉走
N同C lens roadmap的確好大分別
不過各自個定位都唔同,現階段好難去估邊邊個會贏
或者老土講,有可能係分開兩個目標群都唔頂
我自己雖然會想要C記嗰幾支(尤其係/2.0 zoom),不過睇晒全盤鏡群的話講真N記係有sense少少
似乎無論係XQD單槽,起手選擇用f/4做「kit」,出齊/1.8先,好多野都圍繞住某一個輕細指標去做
呢樣野應該係為左要特登同DSLR唔好重疊得太勁,因為我估起碼D5同D850都一定會繼續出後繼機,要有嗰個(AF)性能就會要有嗰個body size,而且多數會插長鏡anyway

C記佢個定位好似獨立少少,係為圍繞住個短mount個optical formula去設計堆鏡
部body反而唔似有打算同C記其他機夾 (雖然有人會講單SD係閹過籠,4k 1.8x crop係避同cine機爭食)
屌本身嗰兩日唔得閒所以無join
衣家轉日子可以去就full晒
https://www.lensrentals.com/blog/2018/09/rogers-rants-my-canonnikon-mirrorless-camera-unfanboy-opinion/
Roger Cicala呢篇三廠FF無反評論係我睇過最到point而我差唔多完全同意
1) C同N 1st gen body既spec差係好少既事,遲幾代一定會改好,識玩當然係到時先買body
2) S將會繼續帶頭一段時間,之前嗰幾年head start係唔易追,而且sensor tech同電子野都係強項
3) C同N都不約而同加闊mount同拉近flange,結局好肯定會帶來更好既鏡頭,尤其係N
4) C鏡起手同roadmap: 似乎犧牲大細,盡推IQ
5) N鏡起手同roadmap: 似乎盡量輕細,盡量響實用性大既前題下俾盡IQ;同時有支0.95 halo鏡
6) S因為mount限制,長遠於鏡頭上會落後於C/N
我得兩支定同70200咁我d700加z6算
z7 拎過上手
面對焦屈機
要黎拍片好過影相
Z7可唔可以配Sigma Art鏡?
暫時聽過最多問題既副廠鏡係Tamron,直程唔俾AF
Sigma同Tokina似乎基本上兼容
當然個別AF性能要遂支睇
你意思係佢影相能力有不足?
定係指對比單反,個拍片能力進步大過影相?
淨係要黎影
無必要上 z7
你當 z7 主力打拍片市場
NPS 好似有 talk
你咪報黎上下
香港價錢係咪未出?
S因為mount限制,長遠於鏡頭上會落後於C/N
咁C/N 單反mount 限制仲大過E mount

即係單反
https://nikonrumors.com/2018/09/18/4-new-sigma-lenses-for-nikon-f-mount-leaked-online-28mm-f-1-4-40mm-f-1-4-70-200mm-f-2-8-and-60-600mm-f-4-5-6-3.aspx/

流出左四支Sigma將會響Photokina公布既F mount鏡

Sigma 28mm f/1.4 DG HSM Art lens
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM Art lens
Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sports lens
Sigma 60-600mm f/4.5 - 6.3 DG OS HSM Sports lens

咁當然單反唔會一夜之間收皮
響C/N出(FF)無反之前,兩間廠都係主力單反,係要維持鏡群而大家可以假設佢地會耐唔耐出最新tech既body
衣家改變左既係兩者都有大動作,而尤其係N字裡行間都講得幾明將來會好多精力擺去Z mount
純以實戰同光學去睇,耐久/操控/長焦/快攝呢幾項好難短期內轉移去無反,甚至永遠唔會
所以對N用家黎講就好睇你自己用途而決定呢幾年點砌機群鏡群
我自己響選擇D850定Z7之間最難決定嗰點就係F mount前景問題
NPS改左期不過都照仲爆人
其他舖搞既event又多數閒日...
anyway佢搞體驗都唔重要,最緊要係實貨到,咁大家先有得拎production model上手試

價錢其實大家都心裡有數,最緊要嗰part應該係24-70/4有無kit價
美國嗰面有Z7+24-70 $4000 USD bundle price (淨機3400,淨鏡1000)
我睇哂D資料後(未囉過Z系上手)覺得自已部D850 真係可以玩到退役先再算,等Z系出到第3代先落坑

利申:玩左10年 Nikon
Nikon同Canon 無反最大既對手其實唔係Sony,而係自己
呢波無反勢必影響自家單反銷量,特別係注重FPS方面既機
Sony 就一早壯士斷臂,但C/N願意玩到幾大呢
岩岩公布左售價
送XQD
【首發詳情公佈】📣📣📣

新世代 #Nikon #Z 系統將會喺 9 月 27 日正式開賣!首先登場嘅會係 Z 7,而 Z 6 亦將會喺 11 月底緊接登場!首輪購買仲有 #首發優惠 ,買 Z 7 即送 64GB #XQD 記憶卡;而 Z 6 就會送 32GB XQD 記憶卡連讀卡器!

嚟緊將會有更多關於 Nikon Z 嘅優惠及活動,記得繼續緊貼我哋嘅 Facebook 專頁及網頁!
Nikon Z 系統建議零售價及預計發售日期:

【9 月 27 日登場
Z 7:HK$27,800
Z 7 + FTZ 套裝:HK$29,100
Z 7 + NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 套裝:HK$32,800
Z 7 + NIKKOR Z 24-70mm f/4 S + FTZ 套裝:HK$34,100
🎁首發優惠:送 64GB XQD 記憶卡*

#NIKKOR Z 35mm f/1.8 S:HK$7,180
NIKKOR Z 24-70mm f/4 S:HK$8,380
接環配接器 #FTZ:HK$2,280

【11月下旬登場】
Z 6:HK$18,290
Z 6 + FTZ 套裝:HK$19,590
Z 6 + NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 套裝:HK$23,290
Z 6 + NIKKOR Z 24-70mm f/4 S + FTZ 套裝:HK$24,590
🎁首發優惠 : 送 32GB XQD 記憶卡及 XQD USB 讀卡器*

【稍後登場】
NIKKOR Z 50mm f/1.8 S:HK$5,080
*禮品數量有限,先到先得,送完即止。
        Full      Bundle   Weight Filterø Gift
Z7      HK$27,800	   675g	          XQD64GB
Z6      HK$18,290          675g		  XQD32GB+reader
FTZ      HK$2,280 HK$1,300 135g		
24-70/4  HK$8,380 HK$5,000 500g   72mm	
35/1.8   HK$7,180          370g   62mm	
50/1.8   HK$5,080          415g   62mm
同美國個價都爭一節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞