Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike

其實用FTZ比我想像中好
我係上小黑六
對焦當然冇D850咁快
但一定快過D610/拍得住D750
Nikon咁真係好趕客,真心想轉會sony算
Btw係咪無mount可以nikon f-> e 有auto focus
有幾支D鏡係手
突然又想轉會
轉sony有咩好? 我覺得轉得sony同放晒全套nikon無咩分別, 唔好諗咩f to e 仲要AF
想有部細ff機減輕負重ar ma
Vello,FotodioX,同Commlite有
有光圈桿(G鏡用機set光圈),不過無AF screw drive (D鏡AF)

搞笑嗰part係連Nikon自己幫Z都懶整個接環係可以同AF-D鏡AF
我自己有A7II, 有個MF既f to e (當年未有AF mount, 唔知而家有無, 我諗有都幾貴同埋效果未必好)
基本上我好少放nikon 鏡落A7到, 因為你目標係細機+輕便既話, 落返大大碌既F mount鏡根本就本末倒置
自家系列用唔返D鏡又真係幾ON9
間接強迫用家放棄舊既D鏡
就算出,都應該會定價過3千
不如二手執部D700好撚過
咁又唔係, 出到而效果OK既就會有人買
有無人同時70-200/2.8同埋85/1.8講吓兩支野有幾重疊?
我諗緊用嗰張1000蚊coupon用去買支85/1.8G
支鏡基本上個口啤,重量大細都好適中
thx
70-200的確係太撚大支,好多時因為種種原因唔可以拎去,搞到真係想用嗰時無得用...
你講既光圈/散景問題就係我驚嗰度,老老實實就算用85/1.8都應該因為sharpness/景深原因多過一半時候收去2.8-4
佢個咁高既性價比又真係好難忍手,我其實都睇左佢好多年成日想入
新手想買入門機 coolpix B700如何?
https://www.youtube.com/watch?v=qRV-he2e1MU

Kai出多條Z7片,主要講拍片
大概都係正評,除左擺響屋企自拍嗰度唔知點解係咁迷焦(明明響街用係ok)
插Ninja出10bit 422 NLog亦頗ok
唔知第二時Z6會唔會video AF好少少,同埋rolling shutter再少d,full sensor read out再sharp少少
騰龍支2470好似唔可以用係z7
G2嗰幾支暫時唔得,有可能firmware update搞到
你好需要~1440mm zoom range?
可能我用慣單反,成日覺得呢d長炮機個控制好唔就手
大家估計幾時開始有副廠z mont 鏡?
你可以咁理解
有個手法叫做ETTR
https://en.wikipedia.org/wiki/Exposing_to_the_right
因為digital sensor係偏向光嗰面DR高過暗嗰面
所以最理想既曝光係啱啱將你個景內最光嗰點啱啱好係histogram最右嗰度,唔多(over=clip)唔少(under=浪費DR)
當然影完之後後製都係照可以壓光位
其實唔知 上網見啲相zoom來影動物 好似好正咁
又有4k video

我諗多數係用來影景
由sony 跳返nikon 揮個j 先
ching 解釋下點解會轉返黎NIKON?
SONY唔掂?
性價比
用枝龍仔g2 七年保,加部d800e , 影raw已經有a7r3 加gm 99% 畫質
但價錢只係四分一多d.... 而且操作性同持久性高幾班

係煩走焦je....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞