Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
咁你最好等到CS俾人book機試,帶鏡去試清楚

無反其中一個弱點就係control
雖然唔係必然,因為定義上只係無左反光板,不過因為部撚部都向細身方向行,所以變相要拎走一部份掣,或者擺左去touch mon
Z7/Z6已經唔差,不過純講focus相關,都已經將A/M嗰掣+桿閹左,AF area個掣又閹
另外雖然右面有joystick (頂左AF-L個位),姐係可以眼貼EVF,手指揀對焦點,不過手感應該都唔會有DSLR咁流暢,尤其係同AF-C 3D group比
全frame有AF點的確係一個FF DSLR無既賣點,不過就算你有用,都同上面拖慢你既地方抵消番
https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/products/492/Z_7.html

Z7堆PDF說明書終於見街
睇完應該有一半廢問題唔需要再問

根據呢兩頁,似乎Z7係可以用type-C PD尿袋推住黎影,只係佢唔可以同時叉粒電
個跟機火牛只係5V3A輸出,普通既type-C尿袋已經有
其實我之前都講左兩句 z7 你當佢主力 video
鏡光圈唔大對 video 影響唔大
好多新 function 係 benefits for video
要黎影相等多兩年
其實佢最大問題唔係追焦*能力*,而係追焦相關既操控
響單反只要響AF-C,你只要由對焦點(甚至group)開始普通半按/AF-ON,追焦就會即刻發動
我唔知Z7/Z6係因為software問題,定係(OS)PDAF等等限制,定係唔夠實體按扭定係咩原因唔照抄呢個做法

我本人其實唔太影生態/會勁郁既野,所以追唔追到唔係必要
不過自從N年前做野開始用過D4,發現3D tracking呢味野之後就開始影普通靜態野都開始用
因為之前用得幾個對焦點既body我慣左唔轉點用死中間,對好之後先AF-L或者繼續半按去recompose個frame先影
AF-C係幫我響OVF confirm究竟個焦仲係咪響frame,而3D就考慮埋如果一開始對焦個位同我recompose之後個距離有唔同就要調節過個focus

我諗Z7/Z6未必係為左video而設計,佢衣家spec上似乎更適合video只係無反必然需要既feature set
而響影still嗰面明明N記自家DSLR有大把野可以照抄過去,似乎唔係特登閹而係佢地未夠時間響ver1既body已經可以放埋
另外我諗呢度都體現左單反獨立AF module係有佢既優點,分開去菱鏡又係(Z7個EVF已經好好不過好明顯仲有改進空間)

不過咁,我自己對D850無論手感同戰力都俾90幾分佢的
但係整體大細重量,IBIS,silent shutter,闊mount前景,type-C供電呢d野全部都係有價值既投資...
都唔知好事定唔好事,作為N狗竟然有呢個唔知揀咩body買既moment 點都好過平時咩機都買唔落手個年代
新手一問 dcfever買機平連鎖1000蚊有多其實有冇伏
肥花都伏
今日仲有現貨咩?
自問自答系列
m01有人咁講:

1、USB C充電只能關機而不能隨拍隨充,而且必須使用原廠附送的USB-C充電線,坊間購買的充電線我已試過最少三種不種品牌,也未能成功充電。)。

2、外接電源拍攝,還是一直以來的方案——利用假電池延伸出充電線(另購),利用濕電外接可以繼續拍攝。(影棚的傳統解決方案。)

,咁用type-C托柒呀?
https://news.kakaku.com/prdnews/cd=camera/ctcd=1050/id=78099/

ニコン、“生産上の都合”で「NIKKOR Z 50mm f/1.8 S」を12月中旬に発売延期

ニコンは、フルサイズ(ニコンFXフォーマット)ミラーレスカメラ対応の標準単焦点レンズ「NIKKOR Z 50mm f/1.8 S」について、発売時期を12月中旬に延期すると発表した。
同レンズは、新マウント「Z マウント」に対応し、新たに設定されたグレード「S-Line」に属するモデルとして、8月23日に発表。当初、10月下旬発売とアナウンスしていた。今回の発売延期は「生産上の都合」が理由とのことだ。

真係好撚廢
根本間野堅係執得,衣家企晒起身懶係攤牌都只係充大頭

咁落去Z mount幾撚有潛能,佢地光學設計幾撚勁都無用,又唔公開又唔搵人partner幫手
投資落Z系body真係永世都要靠FTZ用舊鏡

有時見到部D850出得咁撚好,真係懷疑係特登定係撞彩
出左成年好似完全無鑊氣...
我今個weekend只要掂到Z7實機之後應該可以扑鎚買D850算撚數
D850 直頭係神機
摸完D750 D810 直頭覺得點解唔同機咁

https://www.dpreview.com/news/3430444458/zeiss-announces-full-frame-compact-with-fixed-35mm-f2-lens
Zeiss announces ZX1 full-frame compact with fixed 35mm F2 lens
Zeiss has just announced the ZX1, the company's first-ever digital camera. It comes with a 37.4MP full-frame image sensor, fixed 35mm Distagon F2 lens and a huge 4.3" touchscreen with a resolution of 1280x720 pixels to augment its physical controls. Zeiss has also teamed up with Adobe to offer full Adobe Photoshop Lightroom CC capability in the camera itself. It's designed to allow you to shoot, edit and share on the fly.
The ZX1 offers 512GB of internal memory and Wi-Fi, Bluetooth and USB-C connectivity

屌佢老味,Zeiss走出黎出佢地第一部機,竟然就係針對我地前幾日傾既integration問題
內置SSD同Lightroom囉on9,差唔多smartphone黎,只係爭內置SIM卡
想請教850+龍仔15-30 有咩平平哋腳架推介 腳架知識0
以前用D810已經覺得好撚屌, 但係D850一拎起上手就 D850真係神機嚟

個鐵絲網堅黑人憎
但最後一張堅係靚
兩年後去打野生版
Adobe lr ps未support Z7 raw file, 有冇巴打知道可以點解決?
crop過?
感覺收一收光圈好D
轉唔轉到dng
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞