Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
佢同你嗰幅最大分別係取景
因為好高角度抄落去,仲要直度,佢成張相有好大面積係樹葉
你嗰個企位個角度好低,所有樹都只會見到少少,就會俾前面嗰棵擋住
另外人地有瀑布又有湖,個湖仲要反地心吸力擺上幅頂

如果只講顏色,就算計埋佢有少少陽光晒落前景,你嗰幅其實可以tune到佢8成

同埋,唔好講咩「雖然呢張應該有後製」,「雖然」講到好似出cheat咁
你唔後製就只係將個控制權俾左body內直出JPEG個program
講真不如試下後製先啦, 我覺得佢已經當左 "我未後製" 黎做影得唔好既藉口
https://www.sigma-global.com/en/news/2018/10/26/1905/
SIGMA出左updated list講FTZ支援情況
只有四支鏡有明顯問題,三支而預左下個firmware會解決

支noct同支24-70/2.8都有新mock up model擺show

支24-70同AF-S 28-70越睇越似樣
個control ring應該可以assign做光圈環,又有AF-L,可能會好好手感
唔知駛唔駛兩萬蚊
到底佢可唔可以加返金圈OR個金牌仔
其實好多都影得唔好
我成日睇少左人腦人眼個DR
上cs做mapping即日攞唔攞到機?
上cs做mapping即日攞唔攞到機?

通常都唔得
2435同50我都有 唯有多用105art頂住先
無金圈買既意欲低好多
想問問850直倒原廠之外邊款好
我啱啱買左D850都探討緊呢個問題
出面包括鬼佬都似乎幾鍾意Meike(美科)
另外副廠D5電好多人話DSTE俾到9fps
電同charger 唔敢買副廠
為左EL18a 買多個charger真係貴到痴線
粒電都ok 但係charger 真係貴到on9 仲要唔係咁值個嗰價
我覺得如果唔係手上已經有D5/D4/D4s可以share叉座同正廠電的話,都幾難justify
如果唔係搵食影體育/新聞/生態,我又唔太覺得7>9fps係好必需,如果係的話又有無需要45.7MP? 不如用D5/D500
姐係D850+正廠度+正廠D5電+正廠叉座呢個組合真係得非常窄既買家群

btw我越黎越後悔無襯上個promo買D850 + 300/4PF,嗰時送撚埋個正廠度
啱出個陣 成set 應該用左1皮
enel 18 幾好 充一次電夠影幾日
我已經無用enel15好耐
回撚錯左POST
如果當時有需要300/4或者個支魚眼既話, 其實好抵
btw為左9fps買charger真係好貴, 我諗好少人會咁
我次次見到支300/4PF真身都仲仍然會被佢個細身嚇到,PF個optical forumlar根本改寫左傳統限制
仲考慮緊Z7嗰時計過:
Z7+FTZ+24-70/4s+一粒電
D850+300/4+送直度+送電
兩者差價只係一千
同2470一樣大 nikon造工同設計真係cls
但S系列D鏡又柒返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞