Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
不過原廠肯整點都會好d,始終關乎電子野reverse engineer會有落差,同埋拖耐先出變相少左時間咁用

另外sensor原生VR其實幾夾AF-D,如果唔計AF速度,加埋VR的話AF-D鏡可以同一部份AF-S睇齊
而且因為少左隻摩打,好多AF-D都唔似AF-S(G)鏡咁肥,瘦身鏡同薄身無反原本係夾
(或者Nikon應該出隻Df2俾呢班友用)
DC果2支
28 1.4D (不過岩岩出左G)
85.4D (望Sample 同G都有分別 咸魚青菜各有所好)

數落好似無咩特別名鏡
85.4D
老老實實而家除非你仲用緊菲林機, 唔係既話有幾多個人拎D鏡出去影相啊...
我自己仲用緊既得35 F2D, 純粹貪佢細支, 唔放大都見得下人
不過遲早都係封印架啦, 而家都2018
我自己都有意無意從我active鏡群入面phase out所有pre AF-S
唯一一支要摩打推既係Tokina 116一代(呢隻仲要出左二代有摩)
其他舊定焦我一係換左新,一係永遠唔會買新因為舊嗰隻唔好用/難用

我都覺得Nikon呢個年代開始正式唔支援AF-D都算啱timing
尤其係20焦段同埋f1.4系列,好多未出既鏡都補番 (因為AF-S初期集中出長鏡先)
如果想盡輕玩snap我直程會用支有特式既Ai-s,好似105 2.5呢d神枱鏡,反正都想自己MF玩吓

所以我都對Z系body有憧憬的,on sensor VR,peaking,原廠規格轉插,45.7MP(或者之後更多),又有番熟悉既control,用黎玩舊F mount鏡仲啱嘴型過之前用alpha系列
只係衣家Z7 Z6出得十分之雞肋/完成度唔夠
體積應該可以細d,因為長度可以向縮sensor方向
不過相對地闊度要多左,mount大左同時又可以放闊d既鏡片
而且以衣家公布左既35同50 1.8黎睇,佢地都唔算細或者有人會覺得大
似乎Nikon對Z系鏡個方針唔係要盡輕盡細,而係optical performance行先 (起碼S-Line係)
咩原因? 你有另外既~50mm仲鍾意用?
其實我覺得Z7係OK, 唔OK既只係價錢
仆你個街貴過D850咁撚多, 我最初諗係差唔多價

另外我都好同意正常人大部份都phase out緊舊既D鏡, 唔計你玩菲林個D, 仲拎住成手D鏡打飛機既肯定係個班ON9阿叔, 懶係話有特式咁
後黎入左MP50, 鍾意用佢多D, 又有微距
福仔個支其實好玩既, 但都幾難用
不過Nikon百年老店一向都不成文咁永續F mount支援
所以唔好話老唔老屎忽,呢群人如果想Z body插AF-D有埋AF的確係合理既期望
衣家轉吠/轉方針既係間廠,用家都幾被動
好似XQD單slot咁,如果有人搵食本身想有隻native F mount機+ silent shutter影婚攝,衣家因為無dual slot而失望,唔通我地去屌個用家挑骨頭咩,pro body有雙slot係好合理既要求

我諗成件事問題係Nikon近年真係好柒,管理不善搞到衣家處於下把位,想出新野又要急出所以要取捨features,同一貫穩紮作風好大分別
有好多細節位其實佢地係食緊老本不過自己都唔知,衣家要佢地少少唔跟章法打就露晒底
利申nikon忠實用家
我都已經想 慢慢轉走 AFD入 AFS

由d7000 開始, 我覺得新機已經唔係好夾AFD鏡, 感覺成日都唔準

有意入鏡 ,都唔會再入AFD鏡

利申用過 85 1.8D
80-200 D
135 dc
又咁講我又預左佢唔會有D鏡既AF
不過估唔到佢單春囉, ON9單春XQF真心弱智
部D3500 咩spec
有班人話單春ok,單春ok
XQD 好可靠,單咭先保證快速度

想問吓3400同3500分別
https://www.youtube.com/watch?v=O-M4SmW527E
Adorama搵左呢兩個Nikon Ambassador講Z7
女人影wild life stills用500 5.6 PF
男人大製作戶外拍片,用drone又盛
兩個presentation都頗有說服力,不過唔知有幾多負面野佢地唔敢講
Z6Z7發佈會度話研發中果舊”直倒”上面乜野掣都冇
其實只係電池盒

https://youtu.be/xqW7yKGH9rA
2:30
都明既,定期收免費gears,有咩出就幫手鳩吹吓
佢似係想鋪路俾CFExpress,到時用到又可以清buffer快少少
其實衣家用XQD都幫到,唔理單卡定雙卡,如果佢用SD UHS-II咁樣個連拍速度分分鐘仲慢
我都唔知有邊個環節人地SONY做到而Nikon暫時做唔到,感覺唔止係一樣野係幾樣夾埋(細body電子回路,散熱,用電效率,寫firmware功力etc)

總之Z7 Z6出到好多柒位,同時又有d位幾有遠見,搞到成件事好鬼雞肋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞