Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
新手入坑
而家仲買單反係咪笨柒
200500 好鏡
等緊支500 F5.6
呢支FD去Z7 Z6個體驗會玩過
話好輕 拎上手balance感比小黑7更好
不過我覺得定價有D高
30k 唔入手住
同埋nikon 自己出XQD 都幾想買返張
罪大啲XQD 成日無貨
上星期肥花見到 256GB 有貨
即刻屌左張
黃金 好多貨喎
黃金我兩星期前去多數得64GB
128GB好少見,有都要$1780
256完全無
呢支鏡真係所有野都好正,除左個價錢
再者除非係退休金人士,如果唔係都幾難justify
唔知要幾耐先跌去二萬中左右
xqd 喎 黃金有
所以無反+大diameter原則上只可以話比有反flexible少少去design,而且更重要係Nikon自己想行咩路線
衣家個Z roadmap其實都見到有幾個方向
睇隻24-70/4,或者可以推論之後隻14-30/4都係先set一個IQ下限,再盡做輕細,可以預計會細過F mount 16-35/4
1.8 prime似乎行第二個方向,set一個大細上限,再響之內盡推IQ
公布左嗰支0.95 Noct就係完全放棄可同性同輕便,只睇IQ/入光量
遲d會出既50/1.2同埋兩支/2.8 zoom我係最有興趣,唔知佢可以點平衡
兩支zoom如果細唔過F mount版咁會幾難搞,人地有舊版插FTZ用唔好
同埋一上左50mm以上左右就開始邊緣sharpness唔太難搞(雖然大光圈都可以有chroma問題)

我上面講IBIS唔係話佢萬能
而係講因body肯定有IBIS,令到有好大部分既常用焦段可以唔放VR
咁變相會令到堆鏡頭可以整細d,或者令到三方鏡廠少樣野諗,結果成個系統會有更多輕細鏡頭用
一路都有,幾間賣開SSD/卡既舖
最易搵應該係中間電梯上層嗰間
以前連Lexar都有,衣家淨番SONY

希望今次Photokina多左幾部body用XQD之後會多番供求
如果唔係要食炒價食第二時CEx都出埋
有冇師兄用過z7
想知z7同D850 D5 af 追焦比較
淨係試過人臉追焦, 咬得幾緊下
地下有間有64 同128 256唔肯定 之前8月去買128都係15xx 唔知有冇加價
因為我有影開雀/運動
用緊750想上部高像素
諗緊850同z7
Z7可以擺脫m巾對焦點
但係如果追焦唔得就講咩都冇用
所以想睇下有冇師兄比較到
出面有好多評測喇喎
我未拎過上手,不過都已經預左/接受左佢係差過D5 D850,因為無3D tracking,起動有delay,max 9FPS係AF/AE-L
好依靠追焦既用家暫時唔應該考慮Z,要等Nikon出二代,甚至同A9對打既旗艦機
如果本身已經係landscape,product,studio等等single shot用家,以至擺腳架慢慢expose / time lapse等等用途,Z7/Z6係夠做
btw佢響video方面既AF雖然唔係業界最強不過比起自己DSLR已經好好多,所以追焦只講拍片的話佢係好
我都睇咗唔少 有啲就話佢追焦同D850差唔多有啲又話差好多
我成手F mount 鏡應該都唔會轉會
見z7個live view improve 咗咁多 好心動
以前用nikon拍片真係人生一大挑戰
仲有個緊要嘅問題就係FTZ 落副廠鏡af 有冇影響
因為我成手sigma Tamron
如果用 Nikon Z 影雀/運動, Setting Menu 高速連拍就要用 H*, 唔好用 H。因為 H 會有黑屏 (似單反感覺), H* 係畀影雀/運動專用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞