Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
似乎好多人鍾意RSS頭+Gitzo腳
功課係要做,如果唔想煩就預左買貴買錯
腳架比較難諗係要響重量vs穩定之間搵平衡
諗緊2號定3號腳
如果買500 5.6 應該2號都夠
穩陣d買二號三節腳囉
不過你玩鳥攝要響波頭度投資
D850新出當時(其實直到衣家)係無對手地最強,其他alternatives一係就上去D5,平排既D810就被完勝,其他廠一係spec唔match一係完全唔同form (A7R3)
Z7除左要同SONY比較之外,仲有同時期公布既FF無反,又或者APSC/MF無反,再唔係都仲有自己Z6要比,更難比較既係D850(我地呢個post既客群)
Z7 賣點係輕 IBIS
感覺貨係少,但唔係好似d850 咁要配給
我諗新product大家都睇定d先,尤其d鏡又未出
D850新出當時(其實直到衣家)係無對手地最強,其他alternatives一係就上去D5,平排既D810就被完勝,其他廠一係spec唔match一係完全唔同form (A7R3)
Z7除左要同SONY比較之外,仲有同時期公布既FF無反,又或者APSC/MF無反,再唔係都仲有自己Z6要比,更難比較既係D850(我地呢個post既客群)

暫時無乜入手既意欲啦
過兩年新一代+s鏡出得7788時都未遲
d750 你旅行配咩鏡 遲下都想入坑
同場有條友都係插自己支Sigma Art,我問佢覺得點,佢話插FTZ仲好過插佢本身部D610 (我唔記得佢話快/準,定係邊方面)

我自己就最care支小黑所以試左好耐,講真唔好話D500,就算連D800都俾多d信心我會準
問題唔係快幾多微秒,而係成個behaviour係咪穩定,因為要穩定個用家先可以學習部野個AF「脾氣」去夾
因為Z mount原生鏡最多只去到70mm,衣家迷焦情況唔可以確定係咪淨係外插FTZ時先出現
呢一個位係最令我卻步,唔係話係dealbreaker,而係呢種缺憾如果係hardware/firmware唔夠做引至,咁樣等多一兩代有改進個機會係好大

我覺得Z7個定價/街價低番幾千先會係一個合理既考慮
而Z6又唔係同時出,如果佢衣家同Z7一齊有貨咁Z6應該會好賣d
body低過二萬心理位令人容易好多接受大缺憾
Z7個價我係expect可以同D850平排或以上
https://youtu.be/OlW_UgGs4y0

點解佢影個天唔會一片死白
咁有層次
其實24-70 可唔可以做到小黑七咁變焦唔伸縮

呢舊野點影好
近得濟影唔晒
行到老連咁遠先影全相但前景留白
又唔想影到佢前後傾咁
用Wide angle 移軸鏡?
cut 16:9 會唔會好啲
用24-70 都唔夠做

4:3
Kit咋 個range旅遊用一流啦

響LR留意到兩個Z7特別處理/問題:

1) RAW一入去已經pre-set左某幾樣野
留意紅色圈,左面history list我只係import > set Adobe color profile (因為Z7 cam profile未有LR支援?),同埋琴晚export JPEG post響度,姐係無做過任何adjutsments
但係睇右面堆panels,有幾樣野平時入RAW係set響0不過衣家係已經校左野
contrast -12
saturation +4
(sharpening應該係LR import時做唔關事)
lens profile有remove chroma
出面都已經有其他用家report同一狀況,暫時以我理解係Nikon將你響body度set既picture profile直接寫一部份perimeters落RAW,作為一個starting point...
如果去reset張RAW既adjustments佢係會去番呢堆setting而唔係zero out
咁搞對workflow當然有好有唔好,唔知Nikon咁做個原因係新processing必要定係純粹多手整色整水...

2) 手動光圈鏡插FTZ無記錄光圈值
睇綠色圈,張相係Z7插FTZ插Ai-S 50mm f/1.4
我無浪費時間去input lens profile,出面用家話今次有20個記錄
不過根據其他人既測試
https://www.dpreview.com/forums/thread/4324759
結果都係話無論你手動光圈,定係響body內用A/M mode set (FTZ有光圈桿+摩打),個FTZ都因為唔係平時DSLR full body咁有個Ai coupler ring,所以exposure嗰時係唔知你實際用既光圈值
支384 輕到
好期待支500 F5.6
重新上路D90加TAMRON 16-300

星海灣無野好影,周圍都地盤

想問買呢種腳架影境影夜拍夠唔夠玩
睇你其他器材幾重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞