Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
移軸鏡好貴
想平可以揀俄仔,好似4,5千,35mm
想買支PC-E 19mm F4

你有咩需要?
影建築
不過暫時都係用24-70 試下玩算

唔覺得你有必要用移軸
巴打係咪太多錢無地方駛
我淨係想買埋支500 f5.6 同腳架
大家點睇 Matt Granger?
我成日覺得佢影甜相同Gear 撚黎

其實而家一來好多到此一遊feel
唔夠時間去感受個地方
技術同概念都唔夠又有
器材其實已經一步到位

應該去睇多啲人既相同了解多啲部機就真
但真係唔知跟咩人學到
佢係器材先決,不過起碼佢無扮唔係
其實佢算係舊派嗰種龍友,咩都唔講影左先講
同埋雖然唔係咩大師級不過佢d人像係見得吓人,打燈workflow嗰d野ok
至於係咪甜,定係有人話佢洋腸yellow fever上頭呢d就睇你點睇

你個case係應該擺少d心機響器材,你都適講一步到位左,D850+小黑七已經有無限可能,你好似已經再加左支24-70G? 基本焦段已經cover晒,光圈又算夠做,可以全神貫注玩,短期內唔再買任何野
而家一機兩鏡
只係等支556 上山打雀用
其實24-70 影食物、影景
70-200 影馬仔、花、高位影景

平日要搵多啲野練習就真
睇返水族館影果啲相先發覺自己setting 唔夠
同佢太低光個AF 又時對唔到
當然構圖、選擇影乜又係好關鍵
定係一咪追求Sharp、數毛
pixel peaking 係錯
支500/5.6個spec係好野黎,不過我建議你就算好想要,都上CS試足十次先決定,或者直程去租出去試
因為新手打雀用定焦應該會好唔上手,同埋要成三皮野投資

好似呢三張我好鍾意
水族館/水底係自己一個門路黎
因為普通body個AF/AE邏輯都預你係響地面行,有地面太陽/燈光照明
唔可以話錯,只係先後次序問題
其他人睇到你幅相既detail之前係睇大圍先
姐係整體構圖,光影,顏色先
之後睇深入d可以俾更細微既細節係bonus

當然如果影生態,尤其係微矩,咁會係細節行先少少不過都係唔會先過構圖
有無人講吓你地最近買body拎嗰張1000蚊CS coupon點用?
我諗極都砌唔到二千蚊原廠垃雜野出黎:

-跣水hot shoe cover
-OVF大膠罩
-OVF 1.2x 放大鏡
-77mm ND
-77mm CPL

仲有d咩係唔會貴過街好多?

睇黎每次去日本都搵一兩日練水族館影相
反正水族館我最愛去
影完raw再用capture nx-d較返光
真係好難影

呢張似樣啲
都只係似樣
有無人講吓你地最近買body拎嗰張1000蚊CS coupon點用?
我諗極都砌唔到二千蚊原廠垃雜野出黎:

-跣水hot shoe cover
-OVF大膠罩
-OVF 1.2x 放大鏡
-77mm ND
-77mm CPL

仲有d咩係唔會貴過街好多?

最尾過左期無用到,根本要夾硬搵野買

暗位走出光位啲setting 又成日唔記得改
同埋用小黑影呢啲會好啲
N24.8G ED同24.4Art差幾舊水

sharpness就肯定art
但其實原廠支24mm有無出好用既地方

睇祖國論壇Z7 kit + FTZ跌到差唔多28000港紙
平香港成6000
堅唔堅?
香港仲處於唔夠貨派既on9位置,供求原因會暫時令個價企硬 (好似話十二月先再有大貨)

當然全球去睇同埋當貨量充足的話,Z7跌得快係預左,因為一開波Nikon係mark得太撚高
我之前都提過佢最後唔撚可能貴過D850
由佢過期好似會幾蝕
只要搵到mark高少過一千既野去買就ok
我諗緊SB-5000
等緊Z6出
到時唔知又要等幾耐先大貨同跌到幾錢先穩定
咁搞法有得預訂都唔敢落手
https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Sigma-24mm-F14-DG-HSM-A-Nikon-on-Nikon-D800E-versus-AF-S-Nikkor-24mm-F-1.4G-ED-on-Nikon-D800E-versus-Nikon-AF-S-NIKKOR-24mm-F18G-ED-on-Nikon-D800E__1511_814_310_814_1584_814
sharpness其實差唔多,或者隻art收去1.8會好少少
不過T-stop似乎N支1.8好d
原廠其實支24/1.4口啤感覺上好過支1.8,雖然spec係唔夠勁(都出左好多年),不過散景同埋成象好有character
如果你想有f/1.4,唔想俾過萬,著重sharpness就揀Sigma
好難講,到時仲要聖誕
如果等吓先出手,又可能拖足一年半載,會好近下一部Z body既公布
我上個星期去搵Z7現貨嗰時都心裡有數如果唔係第一水入既人,就無謂買
唔知好彩唔好彩搵唔到有貨,所以好理智地駛少成萬買左D850
衣家可以happy shooting + 靜觀無反戰事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞