Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
XQD 好似US個邊先跟
香港好似不嬲都特別(少)D
香港有,官方/fb有講
係唔知入左箱定係舖頭自己拎出黎

btw好彩搵唔到kit,如果唔係今日會俾左錢
明明頭幾日周圍都有
係送的
S-Line D鏡頭又輕又細支, 真係屌打曬其他大廠
Ching 之前又話唔入 Z7 既?
因為我每幾日就插24-70G落D800一次
每次拎上手都即刻記番起拎住Z7+24-70S個吸手波手感
香港有,官方/fb有講

tst so 0 現貨
kit連mount連xqd, 佢話跟官網價34000
thx
不過我已經唔需要喇
終於扭完屎忽花,啱啱買撚左D850
香港有,官方/fb有講

tst so 0 現貨
kit連mount連xqd, 佢話跟官網價34000
thx
不過我已經唔需要喇
終於扭完屎忽花,啱啱買撚左D850

搞一大輪最後D850
睇左咁耐結果都係D850
一響舖頭認真計價就好易決定
我衣家連埋張128GB XQD都仲平過Z7全餐成萬銀
又walkin有貨,又有CS promo送電送HDD,又唔駛驚做白老鼠
抵wor
有冇免息分期
應該可以 岩岩朋友買左A7r3 可以免息

好多時影完最後睇返都覺得好差
好似差咁啲野
大舖應該一定會做到免息分期
係細舖先唔做或者直程一筆過都收2%charge

不過個人覺得要分期要慳既人係唔應該追呢種新機
Z7一年半載後貨源如果穩定應該會好似D850咁既價
記住仲要有Z6自己爭食
我都等減少少 $32000-33000
左右入kit
衣家我已經入左D850坑,會全力吹淡Z7
講真衣家性價比係超差,假設FTZ同24-70 kit價不變,淨body要起碼要減4-5000先進入似樣範圍
如果唔計供求,對主要為左插F mount鏡既用家,只講以機論機,Z7+FTZ結局個街價係唔應該貴過D850

個情況令到Z6個銷情會可觀少少,day1官價都萬九內,加FTZ都係同衣家出左一年既D850同價當然到十一月Z6出嗰時,D850會唔會再跌多少少就唔知
不過一樣可以俾多5000買到kit鏡,而且到時又可能會公布/出埋第四支Z mount鏡
再去到2019年中至年尾,如果Z6可以萬六左右,再有埋14-30/4,成件事再易入口d
我情況有少少唔同
因為我條腰有事 唔可以負太重既野
用緊d800e 基本上只可以1機,1鏡,1燈

Z7連kit 對我尼講好吸引
特引2470 F4 個對焦好近
可以影食物
又可以影人像

A7R3都要2萬
買枝好少少鏡都要7000
total 27000

Z7 kit只係34100
平少少我就岩價
要考慮埋輕細呢樣野係無價

如果無系統/舊鏡包袱,都仲可以比較埋Sony Fuji
不過你有FTZ+舊F鏡考慮的話基本上一定要Z7/Z6
因為幾時出其他Z body同埋出成點都係未知數,變左對你個case黎講,三皮四值唔值已經唔重要,你根本無任何alternatives

呢個情況就算唔係因為負重/身體傷患原因,就算只係為左多一部細body做2nd或者後備或者拍片,Z7/Z6都sell到俾呢種人
以我睇鬼佬大討論區既Z7 early adaptors機主,四份三以上係本身已經有D5/D850級body,Z7係加入去個setup度而唔係取代
未有Z之前嗰個細機位係要由雞肋V3/J5去做,甚至係獨立一部Fuji或者直程係iPhone
本身已經有Fuji xt20+18-135一枝
唔打算再入鏡
太貴,唔值

本身用D800e 加以下鏡
sigma 50mm 1.4art
Tamron 2470 2.8
Tamron 90 2.8 1代
Tamron 1530 2.8
Tamron 70300

Z7未支援Tamron...
以上既裝備 我都諗緊係咪要賣哂佢

所以sony A7r3 同z7都可以係我考慮範圍
z7>A7r3

Z mount我係睇好
只不過Z7未好到D850咁
單卡 同個體驗都未完善
但我唔入Sony 係因為我唔想再轉多次會

你話我可唔可以等, 可以
用住Fujifilm xt20
我細機位用緊A7II頂, 已經好想賣左佢
好彩當年無乜投資落呢個系列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞