Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
Nikon死宗入黎呻下
以前舊登個名叫 nikon d800e, d810
用左nikon好多年
由d90用到ff
由50 1.8d 用到差唔多咩鏡都用過

成日都覺得好可惜
點解nikon成間nokia咁
當年為左保護自己既dslr市場唔肯去出部好既無反
(好似當年nokia唔肯出android一樣)
結果到你頂唔住面對現實時
一切都已經太遲.......

果時a7一出我就買左a7, 之後插m鏡或手動用n鏡

手頭上有好多n鏡
所以一出z7時就咩都無理直接入手
因為我知道只要nikon出一部兼容返d nikon鏡,唔太on9既機我都一定買

呢幾年工作關係
少左好多接觸相機野
望返下二手市場 (因為想放部810)
發現原來宜家d單反機鏡個價賤過地底泥
以前大三元d價好硬淨
宜家得返幾千

到底呢幾年比sony同手機食左幾多市場。。。

點解nikon要咁遲起步.....
就算宜家用z, 人地好多副廠鏡都已經直接出e mount,
唔通我真係下下用佢個牛龜咁大既ftz adapter咩....

想買支50mm 大光圈 (用緊zeiss 50 f2)
佢老味支50.8夠膽死賣5千
好撚心你想搶返個市場就比d誠意

忠心fans支持佢佢就劏你一頸血
屌你老母50. 8咋 唔係50.4呀

到時支50 0. 95出到黎唔知又想賣幾貴
一陣仲貴過人地leica

既然出得個大mount 同短flange range
即係想砍掉重練
但睇唔到太大誠意
我記得你
即係巴打你而家用緊Z7?

大三元2手價跌左係因為出左新大三元姐
不過Z mount roadmap on9又係事實
35.8 要7K真係完全接受唔到
當支50. 8賣5千 35.8賣7千
我已經睇唔邊nikon想點了

2020先出支50 1.2...到時賣2萬?

真係好撚on9

等sigma好過......

但每次咁樣一諗
就唔明自己點解唔換a73

福仔新果支50 1. 2好似幾正
人地就出左e mount
唔知等z mount要等幾耐
見大陸已經有z to m mount adapter

可能等唔切用vm算
同巴打情況有D似, 我自己都入左A7II
不過遲早都似你咁轉Z系列
我有興趣都係50 1.2, 不過唔撚知會幾錢, 而且佢2020年先出會唔會太ON9
呢D SPEC應該跟機就出啦

我都唔敢估幾錢, 我諗15K左右掛
Nikon埋reps呢幾個星期自己話:
f/1.8已經可以當係以前有鏡盒flange distance時既f/1.4入光量
另外雖然無正式講,不過以roadmap去睇係一支1.4都無
已經有風聲話暫時計劃內係入門S-Line用1.8,升一級就跳兩個stop去1.2,skip晒1.4
支0.95作為halo product係show case性質,用黎benchmark個Z mount真正既限界
所以某程度上,Nikon係期望出面既人咁睇:
Z 50/1.8 = 傳統1.4
Z 50/1.2 = 傳統Noct (?)
Z 58/0.95 = 前無古人後無來者毀天滅地

個問題係Nikon咁諗係幼稚
人地點睇你件野,劈頭就俾個hard spec同名定晒形
一支50/1.8就係一支cheap野,包括Nikon自己幾十年黎出既都係
俾人話佢地marketing食撚屎就係呢d環節,完全唔識企響個客角度去睇
未俾七千蚊買支Z35/1.8番去影相既客,係永遠唔撚會知道支野原來係值七千
真係未見官先打七十
明明成本平左 點解唔係平d
消費者點會理佢1.8 = 1.4
或者唔出1.4 =人地1.2

On9 marketing
但人地roadmap真係好j好多
剩係支50 1.2已經屌打全場, 是咪仲有支變焦既2.8?

35.8就係35.8啦, 你話佢有35.4既級數, 但你要個用家俾7K去試, 唔撚知佢諗乜
nikon個marketing部門係咪世襲
其實除左輕細同價錢呢兩個方向去睇之外,Canon個方針有部份係好過Nikon,因為: 如果短flange + 闊mount真係可以改善,姐係(以Nikon邏輯)Canon支f/2 zoom會等於一支f/1.8 zoom
所以好睇個用家究竟傾向想要輕細先,定係IQ先

Canon EOS R出左份白皮書,入面有解釋佢地點揀
https://www.canonrumors.com/eosr/canon_eos_r_white_paper.pdf

Canon基本上揀左右下角個方針
Nikon就撚左上角
SONY有少少似係右上角
憑Zmount個roadmap我起碼要2020先買第一支Z鏡

依家成手Sigma art用得好開心
以前d800 d600 d810 d750
連續幾部qc 差到仆街已經趕客啦
呢張可以影多d個天,crop到正方形
再擺個turquoise and red嗰種filter
整個假既vignette
已經可以呃吓人
我手多整左整 :
其實應該轉小黑試影
六本木HILLS我都影過好多次
135f2d, 特登帶去玩

好想入返支135f2d
已經可以呃吓人
我手多整左整 :
其實應該轉小黑試影

好想入返支135f2d

唔好貪得意入呢支啦
用途好少,又唔係平,而家Z系列對D鏡支援又唔係好,除非你真係好有需要先考慮

當年我都唔知點解買左,真係要特登拎出嚟玩先使用到
點解用途少?冇諗住買z
已經可以呃吓人
我手多整左整 :
其實應該轉小黑試影

好想入返支135f2d

唔好貪得意入呢支啦
用途好少,又唔係平,而家Z系列對D鏡支援又唔係好,除非你真係好有需要先考慮

當年我都唔知點解買左,真係要特登拎出嚟玩先使用到
點解用途少?冇諗住買z

135 好難用
影人既話半身都要行又好遠,影景既話成日會有唔拖唔水既感覺,支鏡我係幾鐘意,但真心好難用
如果買不如買小黑七
其實85、105 要影全身相都幾難
以前135mm係電影/菲林攝影標準人像鏡
不過自從影digital之後易左crop,個主流去番105以至85
雖然個視角無咁直,不過唔會因為長得濟frame唔到某d位
膽堆係,近年20-700進步到好多人當係幾支定焦合體咁用
如果買太舊既定焦
135 我覺得幾難用下
係唔係可以咁講
如果影相曝光唔係under得好離譜
可以後制補救返

但係over 就一定無得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞