Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
可能要去到Z9/10 先會轉無反
https://www.youtube.com/watch?v=XMIAV-exl_o

Z7再中一箭
Nikon Guy出片比較D850同Z7+FTZ插十幾廿支鏡個on hands AF performance
Z7基本上全部爆死
你又唔係買,咁肉緊踩z7為乜
FTZ後 Z7 輸俾D850 唔係好正常??
響Nikon討論post唔係討論佢新出既機咁討論d咩?
指出部野響AF上有缺點係俾睇post既人更清楚應該唔應該買
仲有,話Z7+FTZ可以「流暢」地用係Nikon既公關字眼
「FTZ 接環配接器讓使用 Nikon 數碼單鏡反光相機的攝影師能流暢配合全新的無反光鏡相機系統,繼續發揮 NIKKOR F 鏡頭的出眾效能。」
當然佢無絕到話同插F mount單反一模一樣咁順,不過究竟爭幾遠,你未買部野上手插你自己既鏡之間就要靠其他人試完報告
心水清的話大家都會咁預
不過正式公布之後有大量Nikon Ambassadors避重就輕咁講到個FTZ可以無縫AF咁,而現實好明顯唔係
實情應該係: Z7/Z6本身PDAF係未成熟,同一支F mount鏡可以插去有獨立AF module既自家頂級單反去比較的話,係仲有好大距離
講返影相

發覺首先要有sense 去影到好睇、值得影野
再係構圖同曝光做好啲

睇IG 日本仔影相真係做到呢兩樣野
自己就做唔到
因為你唔係日本人
日本天氣一靚就乜都影得好睇咁濟
光源
打燈/閃

拎左部Z7去爬尼泊爾既山
Mera peak 6476m
-25度環境下操作同電池良好,冇任何死機情況
個post終於有Z7用家貼相,仲要拎去打大佬

用電方面你覺唔覺有因為EVF同IBIS而快過用單反?
同埋個EVF入面鏡組有無霧氣問題?

Nikon body的確好俾到人信心,拎去極地都完全唔覺有事
抵佢上國際太空站咁多年
未出Z7 Z6之前我仲估佢會連weather sealing都慳埋,好似N1系列咁要特登出部AW三防版
如果想tune隻zoom其實好難搞,因為遠近端可以相差好大,多數係一正一負,而且個焦距擺到最近同無限遠又係好大分別,姐係總共有兩條variables有X(Y)個組合...

N記正廠尤其係G鏡之後係好左好多,如果經常發現自己影既相有走焦,用D850/D500呢堆body可以用佢個auto fine-tune功能,都好快可以做到唔同以前要手動慢慢確認
有時可以平時唔開fine-tune,到你要影一d好極端而擺明會前後焦既景先開,例: 拎支500mm以上影月光之類

手上鏡群如果好大部份都走焦,呢種人係有好大理由升級上無反,一炮過根治呢個問題
肥花講要出年先有556
粒電好似同850個粒差唔多,但可以用尿袋差電。
EVF IBIS點都快過單反,但冇諗過我用PD外掛部機都可以冇走電。朋友d相機全部熄哂開唔到。

EVF鏡組完全正常
你呢個report係好撚大endorsement
你班frd全部都無用傳統單反?
以往無反就好似smart phone咁拎去嚴峻少少既地區都食晒屎,衣家Nikon抵讚既係佢地唔肯響實戰妥協
尿袋我自己都有拎去試影會試叉Z7,不過我懷疑我條線唔啱spec所以當時部機無俾反應,睇黎只要搵啱線同PD output就可以叉到

睇你幅山相個暗位細緻同邊位sharpness都好撚好,只係好輕微既陽光晒落山岥都好現
咁既成象可以用咁既輕細程度拎上山仲要無問題運作真係唔易

雖然Z7/Z6有不足地方,不過佢地開左個好頭,我都幾期待第二時部Z旗艦會好成點
好奇 同行用咩機
[url]德國驚奇之旅(上集)(D5+D850+24-70+105)(63P)http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=248&t=5598930[/url]

當人地影到咁既時候
又覺得自己唔識影相
其實一般旅遊相姐, 呢堆相你要學識既係執相, 雖然佢自己話唔係執好多
其實睇緊Tony Northup 同Jared Polin 學緊
不過佢地都執得幾勁
2018年啦係人都執相架啦
睇少啲Tony Northup 佢有啲concept都係錯
唔好盡跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞