Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
有crop
本身有部FF想買部d500影下action野
見行水差距都幾大諗住入水
知道鏡頭係全球保但機唔係
想問下有冇咩要注意

已經入手
你係抽嗰十個其中一個?
Mk百老匯話返咗一部
我應間去Nikon搞嗰個摸機demo會
希望Z7 AF真係會令我超失望
如果唔係分分鐘飛去旺角擺低三皮野
公佈價錢果晚就去咗DCFever訂,
9月27日下午已拿機
其實就亦可以係飛去MK擺低兩皮二買D850
新入坑 本身用fuji
但睇咗一輪就衝動入埋D750
諗住旅行同有時有event用
上兩星期去左旅行, 朋友拎D850
間唔中借黎玩幾下, 真心覺得幾正, 唯一係拎唔慣佢直倒個手感
玩完真係好想買部俾自己
唔用直倒打直影好唔方便
但直倒夠買其他野

demo會影左半個鐘先發現影緊jpeg無開raw...
少少即時感想:
老老實實,control因為用慣單反會覺得Z7只係合格/好過罪大少少
同番單反比真係仲爭好遠吓
好多野要入menu搵,包括成日想轉既AF相關setting同ISO
就算preset功能去i menu都仲係要touch mon幾步先到
而好似RAW/JPEG呢度,響i menu係唔可以set晒全部野只係部分,或者個display icon直程fake鳩我係影緊RAW(RAW icon灰色左少少...)
呢度真係好難搞,個body太細擺唔到幾多實體掣
mk百老匯Z7
剩body 30050
kit連mount 36xxx
官價我都要考慮,炒絕對唔諗
初代機完全無urgency咁急買,除非三日後有拍片job要接

demo會影左半個鐘先發現影緊jpeg無開raw...
少少即時感想:
老老實實,control因為用慣單反會覺得Z7只係合格/好過罪大少少
同番單反比真係仲爭好遠吓
好多野要入menu搵,包括成日想轉既AF相關setting同ISO
就算preset功能去i menu都仲係要touch mon幾步先到
而好似RAW/JPEG呢度,響i menu係唔可以set晒全部野只係部分,或者個display icon直程fake鳩我係影緊RAW(RAW icon灰色左少少...)
呢度真係好難搞,個body太細擺唔到幾多實體掣

轉iso都要入menu??
係咪有得自己set fn key
我唔夠時間搵點樣可以set得最快,而且我係特登唔問員工睇吓可唔可以自己搵到

點樣先可以影到個太陽圓
其他位唔太暗

點樣先可以影到個太陽圓
其他位唔太暗

ps囉

有舊雲遮一遮好啲
太陽+暗前景要HDR
單一曝光係會太闊,人眼人腦會自動升黑壓白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞