Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
你唔識人買水機風險唔細,要睇你撞中間舖頭老唔老實,如果係翻新包裝過你未必察覺到
基本上買嗰時要check既野係check多d,因為行貨可以出左門口有咩事就搵Nikon CS,水就即刻變過保
另外唔同地方版本都有伏位,尤其大陸版 (GPS或WiFi鎖左之類)
爸打我試過零號腳好輕!
我都諗緊會唔會買一號定可能要去到2號會好少少
就係貪佢輕到仆街,同時又唔係廢腳咁震
不過咁既setup用途會有限

出面既敗家建議會叫人keep三set腳
一set超重裝,無中軸,波頭50mm以上甚至液壓千秋
二set超輕裝,碳纖多節,摺埋可以唔寄倉甚至入背囊
三set枱面腳,可能仲要有gimbal / 電子雲台

Z7說明書講AF tracking嗰頁俾人發現下面有句咁既撚野
衣家張圖俾罪大同C記fans瘋狂拎黎恥笑
咁其實所有AF都係咁
大驚小怪

手持影都唔知影緊乜
終於的起心肝做咗少少功課,最後煩緊g嫂1545/2545 連雲台好
平時呢種字係為左法律上戴頭盔費事俾人告而有幾誇寫幾誇
不過衣家Z7似乎係準確描述緊個AF表現
1號kit跟82TQD頭
2號kit跟82QD頭
無T (traveller) 嗰隻好似話friction control好少少,個base大少少,同埋重少少

anyway Gitzo頭個口啤其實麻麻
我諗無人會配Gitzo頭

啱啱得閒,整左個(對我黎講)D850 vs Z7 vs Z6 vs Z旗艦既重要性比較對照表
隻Z旗艦我係將D5既spec同Z系應該有既改進合體出黎
睇落比我之前預既更幾難分難解,仲衰過我整個表之前
個千秋又係流流地
升級vr版 想放支2470 2.8G
有冇巴絲有興趣
https://t.me/sowonNo1
唔係呱咁有咩好介紹又平平哋。我唔想煩先諗住一套過買
枝D5500 kit鏡無啦啦AF唔到
如果Zoom到55mm 會Foucs唔到遠景
得18mm唔Zoom咁MF先影到
有無巴打試過
係咪得拎上CS整呢個Option
貼下舊相 1635
唉, 好想呢支出新一代啊

比較受歡迎係RRS,Novoflex呢d
不過Gitzo kit唔係貴過淨腳好多,你可以入kit先,用吓睇吓夠唔夠做,如果第日真係換頭就當個kit頭係後備,或者裝上第二隻雞腳甚至八爪魚,用途降格反而會變超班頭
波頭長遠唔會嫌多,尤其係for燈同拍片
新出闊鏡應該可以預計會去晒Z mount
Z roadmap暫時唔係公布左好多支鏡,不過已經有14-30/4同埋14-24/2.8,仲有支20/1.8
始終F mount個flange對闊段響光學上係好大障礙,支16-35/4都唔係咩勁野都要造到咁撚長...

呢d位係最令我會考慮Z系body,雖然明知Z7/Z6好有改進空間,但係可以盡早用到個大mount將來用新鏡可以當係一個投資
部D850無論有幾完美,響呢個角度睇會減少少分
貼下舊相 1635
唉, 好想呢支出新一代啊

新出闊鏡應該可以預計會去晒Z mount
Z roadmap暫時唔係公布左好多支鏡,不過已經有14-30/4同埋14-24/2.8,仲有支20/1.8
始終F mount個flange對闊段響光學上係好大障礙,支16-35/4都唔係咩勁野都要造到咁撚長...

呢d位係最令我會考慮Z系body,雖然明知Z7/Z6好有改進空間,但係可以盡早用到個大mount將來用新鏡可以當係一個投資
部D850無論有幾完美,響呢個角度睇會減少少分

本身佢未公佈Z系列時我一路都等緊1635 出新
我想要個VR所以唔想用1735, 1424 又太貴太重同太wide
而家出左S line真係打定輸數啦,唔通想上新wide鏡真係要改用Z系列?
你還有副廠呀

不過so far FTZ同Sigma以外既副廠兼容度有好大疑問
Tamron同Tokina都出左官方信息話有部份F mount鏡係響Z(暫時)AF唔撚到
如果係pin out arrangement問題,咁會永世都解決唔到唔係firmware可以改變

去番你嗰度,要睇你係咪好似專門landscape / astro嗰類人咁偏重於闊段
就算唔考慮咩系統前景咩投資,淨係講一支鏡成象,都會因為大口徑同埋短flange而直接拎到advantage
跟住再用24-70/4S可以推測14-30/4個大細重量,加再上body 減埋mirror box同prism,成個setup會劇烈地輕細過D8xx + 16-35/4G
上架landscape仲有mirror slap震動要考慮,DSLR liveview就算有mirror up都要用時間搞
另外如果用你上面兩張相既snap style去睇,咁IBIS響手持architecture又有用,支閣鏡無VR都唔係問題了
想問問如果無反落閃, 咁個viewfinder睇會係正常光度定係會黑哂?

例如用飛燈set Manual而唔係機頂TTL.
利申唔熟無反。
部部/間間廠都唔同
Z7的話暫時時全面講係m01呢篇
https://www.mobile01.com/newsdetail/26937/nikon-z7
佢有幾個商業setting,雖然大部分係長燈唔係閃,不過因為佢post埋EVF條片咁你可以睇吓
似乎同DSLR liveview一樣,M mode同唔係TTL咁個body當然係唔會知最後exposure係點
不過Z7 個EVF有option去俾你揀match relative brightness定係match exposure

實際上夠唔夠光應該要case by case去睇

另一個reference:
7分45開始佢暗晒響公園放大閃
以條拍youtube片部body去判斷,個景黑撚晒而個EVF仲係好光
雖然當然佢唔係show你閃後既光暗不過純粹為左構圖同focus睇樣係好夠光
https://youtu.be/7kgLEmNYHko?t=464
Z7全餐度度都無貨
老百有不過mark高兩千
細舖有不過唔跟XQD(唔係響kit set盒內咩?)
body+鏡(無mount)就周圍有貨

係咪咁搶手呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞