Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
d850 仲用唔用到當年d300 個傳統fps burst cheat????

d800 可以跳到6 fps 連拍無限張
你意思係用flash bracketing嗰招? D850好似無左 (我無試,只係聽講)
同埋呢招唔係原則上AF-L/AE-L咩? 作用有限喎
咩叫原則上af/ael

我用佢3d 連拍追到哂主體
有無d850 用家試下
好似無呢個必要 用xqd 影Jpg or Mraw 已經接近無限張
除左Lraw 會卡一下 但都回好快
Z6是咪今個月出
唔記得係月尾定月中出
想請教下
用緊D5500
最近枝鏡壞咗,想換枝廣角鏡
睇過Nikon都有枝AF-P DX NIKKOR 10-20mm F/4.5-5.6G VR
想知有無巴打用過?又或者相約價錢下會有更好選擇?
唔該哂
而家玩單反好抵,d800e 加四粒電

舊龍仔1735
2470 g1
70200 g2
150-600 g1
後三枝仲有3-6年保

兩皮野都唔使就儲齊
香港之前話月尾,依家未有消息
祖國預定16號出貨,機鏡環21800人仔
但z7依家都係24800
Tokina 116
Nikon新嗰支主打輕細
嗰時公布我地響度都幾好反應,不過正式出之後唔見有人真係買,始終APS-C闊景需求真係唔大,同埋要月闊鏡都晨早買左
Z7美國嗰面好似已經開始賣得好慢
不過香港派咁既貨量應該唔會去到價會跌既狀態

Z6樂觀睇應該都係十一月中至尾先有貨
Z7依家已經貴人地6000
到時係香港買Z6仲貴過人地買Z7
有貨都無意欲咁早買
我們就開門見山吧。 Flickr 是聯繫、發掘以及發展為攝影師和攝影愛好者的好地方。這裡是全球最大以攝影師為中心的社群。大家在這裡同心合力建立獨立的新社區,共同塑造出攝影的未來。

今日我們宣佈 Flickr Pro 和免費帳戶的最新消息。

免費帳戶將設有 1,000 項相片或影片的內容數量限制。Flickr 決不能沒有免費會員的貢獻和參與,我們承諾繼續提供精彩的免費體驗。

如果你是擁有超過 1,000 張相片或段影片的免費會員,你會有足夠時間升級到 Pro (首年可享 30% 折扣),或下載你的相片和影片。* 閱讀更多以作決定。

*在 Flickr 上載超過 1,000 張相片或段影片的免費會員,可於 2019 年 1 月 8 日 (星期二) 前升級到 Pro 或下載超出上限的內容。在 2019 年 1 月 8 日之後,超出內容數量上限的會員將無法再上載新相片至 Flickr。在 2019 年 2 月 5 日之後,我們會開始為免費會員主動移除超出上限 1,000 項的內容,從最舊到最新依次移除,以符合新的內容數量上限。

本身以為終於同yahoo割蓆一天光晒
點知接手個商法仲西左
屈人升pro
啱啱cheque返flickr有994張相🙄
買過用過,質素非常好,十分滿意,我嗰陣係插係D90同D7100嘅。不過以DX鏡嚟講,支嘢算貴,會比較難放。
喺買10-20之前,我都係用Tokina 11-16,質素都ok嘅,不過紫邊嚴重啲同邊位成像差啲。
如果唔使考慮價錢,入10-20應該唔會令你後悔。
我見呢枝仲平過Tokina116
af-p 鏡插d90用到手動對焦?
北仔黎喇
用緊 24-120 F4
覺得支鏡畫質同對焦都一般
開工用 啲人一郁就好容易走焦 就算中左都唔夠sharp
考慮upgrade 24 70 2.8 ,有冇咩好推介
原廠VR嗰枝太貴唔諗
諗緊
1. Nikon 2470 2.8 ED (NO VR)
2. Tamron G2
3. Sigma art
有冇咩好推介?
1.太貴
2.無筆直最好選擇,但要睇你用f定z mount
3.易走焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞