Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
分享下,我原本都冇諗過上ff,一直用apsc,由D90到D7100,自己鏡群都齊,定焦由10.5魚眼、DX35 1.8、50 1.8到105 micro;變焦10-24DX、18-105DX、55-300DX。之後一直等唔到佢出頂級DX機身,後來見到Df咁靚仔又係D4 sensor,一直心思思,最終都忍唔住換咗。結果過多排就公佈D500⋯
換咗FF機,啲DX鏡就出晒,換返支35 1.8同50 1.4返嚟,不過鏡群真係冇能力補晒,變焦後尾買返支28-70 3.5-4.5嘅舊鏡就算⋯
原本target買支20 1.8同支ff魚眼,不過電話影相越嚟越勁,用少咗相機後就不了了之⋯
其實最傷係支魚眼,DX嗰支十分正!FF 8-15要成9k⋯真係唔捨得⋯
所以ching如果真心唔諗ff嘅話,建議換部D500,買多支tele就好大改善啦
我當初一吓由D90上FF就去左D800,之後嗰段時間根本無錢買唔到FF鏡
不過我之前砌鏡群嗰時已經有少少考慮,雖然仲用緊APS-C機,都會盡量搵插FF唔會出黑角(35/1.8DX,T116),或者FF tele (70-300VR)
所以上D800之後都可以唔加鏡頂住一陣,而且我做野同朋友間都有Nikon人所以可以唔同途徑借到大鏡;好似N14-24我自己一路無買,只係借/公司用,check番Lightroom原來都影過幾千張

去番嗰位巴打個case;
機同鏡群定好左其實真係唔好亂轉,一轉就好多成本牽涉入去,尤其係收入未穩定既玩家真係要三思
攝影既野根本器材只佔三分,技術/眼光七分
而嗰三分入面仲要係只要你有嗰件指定器材,無論幾雞都好,都已經做到八成野
例: 你用支大舖買機送既垃圾腳架都已經係一支可以好穩定既架,俾成皮升級去G嫂只會由你可以70%升去95%咁
所以我一路認為,砌攝影器材係應該盡量搵機會加野(例如無燈買燈),少升級野,除非手上嗰件野毫無疑問地阻礙你或者直程壞壞地
呢個真係入手好時機喎
其實行水都抵
我22900 body + 1200 128GB XQD (街價千七)
10月31前買上CS拎多粒15a電,WD HDD
嗰一千Nikon coupon可用可唔用,用得著減埋差價買既野又平多幾舊水
實際拎左上手玩z7

我用緊850如果換z7真係好downgrade
實際拎左上手玩z7

我用緊850如果換z7真係好downgrade

通常有d850 / d5 / d500 既人唔係換Z7 而係入多部做細機
如果下一代應該會買
但我決定左甩850換z7

始終對焦方式唔同左我全套sigma art定焦更難走焦依一點令到我會換
加埋我剩係影人像唔駛追焦
用z7反而要手動對
有支sigma 18-35mm 1.8 art Nikon mount想放,有保養,唔知有無人有興趣收?
影左2500 得60張左右滿意
你地有無做AF fine tune?
D850仲有auto
我全部原廠鏡 無調過
基本上都準
修正完,變焦又要每個焦段修先最準?

其實食物要點先影得好
屌那星到底有冇辦法d850過相落電話一定成功嘅方法?成日話連線有問題
我都覺850 有問題 成日連唔到

真係唔同級數
Z7點都唔會比得上呢啲機
大機細機雙修是常識吧

有錢就買,唔駛諗咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞