Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
當年連kit鏡買,成日用支kit好好撚
呢家原廠五千幾
想碌卡
六千左近
24-70 微雨係唔係都唔怕
最緊要事後刷乾、風乾同防潮?
我當年都係用D90+18-105起家的,有時睇番舊相雖然IQ/變型嗰d係爭少少,不過因為個輕身度同焦段好實用所以有好多好相都係呢set度影出黎

6千budget真係所有DX天涯都買到一手
如果揀N記嗰兩支18-300就水貨(行貨根本無人買無舖賣)
龍記就16-300或者18-400,睇你想要闊定長嗰面多少少

Sigma同Tokina我無follow,好似近年兩間都主力大光圈,無咩點再出細圈廣焦段
S支18-300 DC口啤好似幾好,如果你想有macro的話有用
機27號出,showroom又有demo

咁仲去2930號個體驗會把撚
單反級body之間,咁多間廠只有Pentax機先可以倒水都唔怕(有IPX認證)
其他廠尤其係N同C雖然無做得咁盡,不過佢地越pro既body同鏡都會有相應既weather sealing / resistance
具體有幾防佢地無官式講,只可以靠用家報告同經驗
我見過無數次有人話成部機連鏡跌幾尺落河,釣番上水等乾用得好似無事發生
同時亦有聽過普通潮濕霧氣或者雪地等等經空氣入水氣而有整壞
我自己就咁睇的:我個人頂到既氣侯咁部野都應該都頂到
姐係如果只係微雨咁可以唔驚,如果雨大到d水由頭殼頂流落眼阻住我用OVF咁部機應該都開始唔得
N記18-200果支點睇
不過要做到快速換鏡堅難
咁佢本身plan左打風嗰兩日做既,連公布價錢個timing都夾番

anyway所以我都好想知上showroom有無野會可以做而個demo session先可以
問左任插自己鏡試,xqd抄相走

(唔知showroom得唔得
呢支ok (有VR嗰支唔好搵舊)
雖然200唔係長過你支105好多
當然二手的話可以好平,同埋都好易搵

不過個人覺得有新款買新款,呢幾年既VR同其他zoom相關既tech係有進步過

你如果搵呢支我會建議一定買二手
如果一手/行價真係唔抵
因為我幾個用前問過18-300/6.3都係3800水貨
不過我當時揀左Tamron 18-400,貪佢有多100mm ($4380)
Tamron 18-400都有諗過
等我聽日岀旺角望下先
不嬲帶兩部機,一係一部電話加另一部機插tele zoom
如果賣左部850都仲要貼皮幾野先換到z7

諗諗下個皮幾野補多少少入z6兩部機仲好
要賣D850先換Z7好不智吓
我覺得有D850既用家如果對無反有興趣應該keep D850,等Z6或者更勁既後繼機,因為你本身已經有45.7MP
其他有理由去Z7而且要換唔係加既係D750,D610,或者全部APS-C系
D5係應該加Z7
D800/D810 (我就係呢種)最難諗,要Z7就半廢本身body要賣,要Z6就雙修
2手 D600 kit set + 28mm f1.8g, 大約放到幾左右?

kit鏡基本冇用過,係支28mm舊少少.
2930 主要係 pre user 用家分享
會學到野
尤其 movie 果 part
同埋巴打呢家有無邊隻腳架輕身既推介下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞