Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
https://www.mobile01.com/newsdetail/26937/nikon-z7

m01再出長篇Z7 review,今次係講商業用途,都有唔少似樣既見解
睇黎真係正式「破冰」左
其實無反鏡群係唔係會輕啲
你睇返sony咪知有冇輕到
咁咪一樣
唔一定
有一部份無反專用鏡頭響光學設計無特登因為短flange distance去改,而只係keep番單反鏡頭個光學設計,純粹為左直插某mount同埋電子溝通而出既款,呢一種做法係唔會造到輕細效果

衣家Z mount闊左之後同拉好近flange,要睇Nikon自己出鏡頭嗰時點定位
暫時已知三款鏡,雖然未有解剖圖,不過淨睇重量同大細都見到Nikon無盡做輕細
佢地係set左某一個佢地覺得消費者可以接受重量同大細做下限,再響嗰個基礎之上盡推光學performance
所以可以出現兩支1.8 prime比自己F mount 1.4 prime入光量同sharpness優勝既情況

我估計就算N自己唔出,副廠都有誘因出Z mount餅鏡
因為有IBIS唔需要VR,以前上到85都唔放VR就無人買衣家唔同
不過屌,呢d要成事都要等幾年
到時唔知iPhone影相會勁成點,又AI又machine learning又盛,用software幫到好多光學極限以外既地方
不過支24-70 F4 係輕左好多
拎上手感覺好似紙咁樣
iPhone 都係用 Android camera app concept 去做
你去睇下 pixel 2 d 相已經得
又唔係下下要開到最大光圈
其實連埋24-70 都幾抵玩
開最大光圈都冇問題
我拎iPhone做例子姐,講緊smart phone + mobile OS個組合為攝影帶來既衝擊

現時電話同傳統相機比較:

pros:
OS open platform(app可用度,外接配件可塑性),靚+大touch mon(做WYSIWYG),輕細薄,可以即時無縫上網連social network,可以連接大數據雲端做運算/放相/執相

cons:
sensor大小(入光量及景深),鏡頭闊度(光圈),鏡頭長度(焦距),鏡頭可換(成部機整體耐用度),人體工學

相機廠一路想將smart phone嗰面既優點盡放入相機,不過進度太慢,電話嗰面因為市場有力推而突破得好快,連本質細sensor同鏡頭嗰d限制都開始破緊
Google,nVidia,Apple,同埋Adobe呢幾個響machine learning執相排相share相嗰度亦似乎將會有好大進步
其實衣家相機廠已經知死
響Nikon發布會我好似聽個旁述講,Z mount都留多左兩個未用既電子接觸點,準備將來響運算嗰度可能會有用
大家呢家買鏡頭係邊到買

做乜撚野

呢啲位24-70 真係唔太夠做
同埋風大入夜成日拎得唔夠直
上腳
唔俾上腳
有內置水平線

聽晚再拎隻腳架去影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞