Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
Nikon PR/marketing係食撚屎,日本本土係咁,全世界分部都係,尤其係美國(個Z launch event做錯晒選擇)

我都唔知m01咩事咁神心
可能D850因為整得太好唔講唔得
而Z7呢鑊就響tec角度好值得探討,或者佢地特登挑骨頭想搞鳩Nikon
好多年前, mobile01 評其他牌子既野時成日用NIKON產品去做比較
例如話CANON影到200張時硬係加多句(NIKON就只有150張) 咁
之後NIKON官方去信mobile01表示不滿, 而mobile01覺得自己D評測好公正, 之後兩邊炒大鑊後mobile01就唔再評nikon
我呢幾日腦入面響呢三個數之間徘徊(用USD轉HKD):

衣家:22700買D850
遲吓:27690買Z7 + FTZ
下年:24600買Z6 + FTZ + 24-70/4

Z6同Z7比較其實無咩特登閹走既地方,而且定價低咁多,下調空間有限(D500都要三年先去到萬二)
買晒D850 + Z6只係比淨買Z7貴萬一
見到24-70/4 就諗起人地隔離有28-70/2
個個評測既樓主似係香港人黎,之前有係mobile01留意過佢之前既帖
機就nikon吸引d
鏡就canon吸引d
nikon法蘭距短4mm夠唔夠整轉接環
Nikon 連Z Mount 訊號都唔公開
RF 又成支電子鏡
應該都無咩可能
Z7 Z6成萬蚊差價拎既只係像素差距真係唔值
又唔係D850 vs D500或者D700 vs D300s咁,成個幅唔同左
我估計Z7日後會相當之唔保值,反而Z6真係無咩位俾佢跌

衣家我個如意算盤係: 摸過Z7 demo機之後正式暫時放棄,promo期內買D850
等到14-30/4出街嗰時睇吓Z6跌到咩位,一炮過買埋24-70/4
或者等到2020年50/2出,Z6可能萬頭已經有,又或者有第三/四部Z body再多選擇
Q.) Can you use the camera while charging via USB.
A.) No. Camera powers off when plugged in.

啱啱睇到一個路人甲響某shop玩完Z7 demo機咁講
點撚解咁重要既資訊可以全部site/reviewers都好似特登唔提?
個USB叉即時無左8成意義
帶得一粒電就算有尿袋都唔可以即場叉住影
拍片上rig想有無限電要用個EN-EL15轉AC插先得...

又少一個理由衣家入手...
想你買佢個假電插火牛
買唔係問題
嗰個野只係傳統AC假狗,姐係我一定要搵牆插同V/A rating既source
USB-C本身應該可以好似電話咁尿袋住用架...
粒EN-EL15其實只需7V 1.9Ah,就算計埋overhead,type-C PD係應付有餘...
大佬我有隻XPower 20000mAh尿袋出到大概20V 4A俾MacBook Pro 15"用

我估Nikon無擺呢樣野落Z7 Z6係散熱問題多d
https://www.youtube.com/watch?v=r_7gBzFjLU8

C記同N記今鑊真係鬥柒
Tony Northrup本身已經疑似收水幫EOS R護航
不過部閪機響佢拍野嗰時炒SD出error
2018都仲響pro機出單槽SD真係天才
打風
timing其實perfect池
影出窗可以track俾風吹撚晒上天既垃圾
拎部野出街仲可以試埋weather sealing
試埋防塵滴
報ed但我無XQD

拎埋支sigma105art去試下FTZ快唔快準唔準先
其實我覺得點都係mobile01有問題多, 印象中係CANON影到200張評測就話夠用, Nikon少10張就話唔夠用
我唯一一張XQD響部D500入面,一齊俾人借走左去台灣
不過其實畫質好次要,就算有卡我都未必會番屋企聞相,反正遲d出面鏡頭相關評測都會好多
拎上手手感先係最需要親身知既野,某鏡同接環夾唔夾,AF鳩唔鳩,等等

俾人抄相走拿拿臨買張Xqd先
Nikon今次真係仆得街
Conan出左多5支RF鏡 14-200 2.8 cover晒,仲多多支70-135 2.0

Nikon快d改策略出新鏡啦 唉仲on99咁
上一部係j5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞